5. edicija festivala kratkega filma FeKK

19.–24. avgust 2019
Letni kino na muzejski ploščadi Metelkova, Slovenska kinoteka, Kinodvor, Projektna soba SCCA


V ponedeljek, 19. avgusta, se bo ob 20.30 uri v Kinodvoru uradno otvorila peta edicija festivala kratkega filma FeKK, ki že peto leto v Ljubljano prinaša najkakovostnejše programe kratkometražnih filmov domačih in tujih produkcij.

Festival razkriva tekmovalna programa FeKK SLO in FeKK YU, v katerih se bodo filmi potegovali za nagrade v različnih kategorijah. Letošnji FeKK bodo zaznamovali tudi retrospektiva kratkih filmov Dušana Makavejeva, velikana jugoslovanskega črnega vala, predstavitev kratkometražcev prodorne srbske režiserke Jelene Gavrilović, gostovanje slovitega portugalskega festivala IndieLisboa, zmagovalni evropski kratki filmi preteklega leta, pa še VR-kino, raznolik strokovni program za predstavnike filmske stroke ter sproščena druženja s številni mednarodni gosti.

Na letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova bodo od torka do četrtka vsak večer pod zvezdami potekale projekcije tekmovalnih programov in pogovori s prisotnimi avtorji. V slovenskem tekmovalnem programu bo prikazanih kar 32 kratkih filmov, ki so bili izbrani med več kot sto prijavljenimi in med katerimi selektorji prepoznavajo vse bolj izrazit razcvet afinitete do eksperimentiranja s filmskim jezikom. Mednarodni tekmovalni program s fokusom na produkcije iz različnih držav nekdanje Jugoslavije bo prikazal skrbno pripravljen izbor 23 kratkometražcev raznovrstnih žanrov in zvrsti.

Vabljeni na druženje s kratkim filmom!

VEČ (pdf)


FeKK v Projektni sobi SCCA

Poleg različnih prizorišč se bo FeKK ponovno ustavil tudi v Projektni sobi SCCA, ki bo postala delovno zatočišče FeKKipce festivala. V torek in četrtek pa se bosta tu odvijala programa ProFeKK in FeKK Off.

Torek, 20. avgust: ProFeKK
Od 11.00–13, 14.00 –16.00: Praznujmo raznolikost!
Interna delavnica za prijavljene udeležence
(v sodelovanju z Motovilo / CED Slovenija)

V sklopu profesionalnih dogodkov in predavanj ProFeKK se bomo družili s predstavniki drugih festivalov ter se osredotočali na festivalske identitete in prihodnost festivalskih povezovanj.

Namen delavnice Praznujmo raznolikost!, ki jo bo vodil švicarski strokovnjak Jean Perret, je vodstvene delavce domačih filmskih festivalov spodbuditi k poglobljenemu razmisleku o najbolj značilnih vidikih dogodkov, ki jih organizirajo, in kako na tej podlagi oblikovati ali razviti njihovo prepoznavno identiteto. Nadalje bodo udeleženci na delavnici pridobili ideje in orodja za uspešno prilagajanje novi usmeritvi podprograma Ustvarjalna Evropa – MEDIA, ki od leta 2020 prinaša velik poudarek na povezovanju evropskih festivalov. Močna identiteta partnerskih festivalov je eden od faktorjev uspešnosti tovrstnih sodelovanj.

Jean Perret je nekdanji dolgoletni vodja festivala Visions du Réel, ki trenutno predava na ženevski šoli za umetnost in oblikovanje HEAD. Poleg tega trenutno razvija različne projekte s produkcijsko hišo GoldenEgg iz Švice na področju izobraževanja pa sodeluje z mednarodno šolo EITCV Cuba.

Naslednji dan, v sredo, 21. avgusta, bo od 11. do 13. ure v Slovenski kinoteki Jean Perret v uvodnem predavanju ponudil premislek o splošnem stanju sodobne evropske kinematografije in iztočnice za razpravo o novih modelih sodelovanja med festivali v luči sprememb podprograma Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Četrtek, 22. avgust 2019: Fekk Off in ProFeKK
FeKK Off programi vsako leto prinašajo žlahtne primere dovtipov, postrganih iz internetnega podtalja.

Ob 11. uri: Srečanje z analognim filmom ali Prigode srebrovih halogenidov
Projekcija in predstavitev
(v sodelovanju z SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA in Klubvizija Zagreb)

Izbor večinoma črno-belih 16 mm filmov, ki so nastali v hrvaškem laboratoriju neodvisnega filma Klubvizija. Sodelujoče umetnice: Mirna Pavičić, Prvi odstavek (2019); Maja Milić, Ding Dong (2016); Hrvoslava Brkušić, Planine (2018), Anita Budimir, LEVEL.303 (2015).

Ob 12. uri: Veronika Zakonjšek Skozi zrcalo: ženske v kratkih filmih
Predavanje
(v sodelovanju z Društvom slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI, slovensko nacionalno sekcija mednarodne zveze filmskih kritikov FIPRESCI)

Filmska kritičarka Veronika Zakonjšek bo predstavila razmislek o ustvarjalkah in protagonistkah kratkega filma. Kratki filmi ostajajo marginalizirana filmska oblika, »Drugi«, odrinjen na kulturno periferijo. Osredotočeni na umetniško eksperimentiranje z naracijo, žanri, estetiko in tehnikami se zoperstavljajo kulturnim normam in izzivajo ustaljene konvencije filmskega medija. Marginalizirani status ustvarjalcem omogoča tveganje in poseganje v sfere težkih in kontroverznih tematik. Nadalje pa tak status širi tudi umetniško polje za vse »Druge« znotraj naše družbe – ženske, manjšine in ostale premalo zastopane identitete. Kratki filmi so tako pester in inovativen medij za glasove pogosto ne(u)slišanih in režiserjem nudijo svobodo za raziskovanje ženskega telesa, spolnosti, psihologije in širših (bio)političnih (korpo)realnosti žensk v današnji družbi.

Veronika Zakonjšek je kulturologinja in filmska kritičarka iz Ljubljane. Objavlja v revijah Ekran, KINO!, na podcastu FilmFlow in portalu Cineeuropa. Redno se udeležuje mednarodnih filmskih festivalov po Evropi ter pogosto sodeluje z domačimi festivali ali jih organizira.

— 

Program v celoti na www.fekk.si