Alternative Film/Video. Festival novega filma in videa

11.–15. december 2019
Akademski filmski center Beograd
Dom kulture »Studentski grad«, Bul. Zorana Djindjića 179, Novi Beograd


Mednarodni festival z dolgo zgodovino poteka letos z motom “Velika pospešitev” in poleg tekmovalnega programa vključuje kurirane programe, delavnice in diskusije.

Postaja DIVA / SCCA-Ljubljana sodeluje na festivalu z novim programom Dobrodošli na 8 minutni jesenski piknik v preteklosti, ki sta ga kurirala Barbara Borčić in Peter Cerovšek.

Festivalska spletna stran
Program festivala na Facebooku
Katalog, sken programa Postaje DIVA (pdf)

Alternative Film/Video 2019 Official Clip

Opening clip for Alternative Film/Video 2019 festival – The Great Acceleration edition. December 11-15, 2019 / Špica za Alternative Film/Video 2019 festival sa temom “Veliko ubrzanje”, 11-15. decembar 2019.

Posted by Alternative Film/Video on Thursday, November 28, 2019


Dobrodošli na 8-minutni jesenski piknik v preteklosti

Kuratorja: Barbara Borčić in Peter Cerovšek
Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2019
Trajanje: 81 min.
Avtorji: Davorin Marc, Andrej Lupinc – Lupo, Sašo Sedlaček, Neven Korda, Marko Kovačič, RÁTNEEK (Maja Prelog & Blaž Murn), Kristina Kokalj, Zmago Lenárdič
Premiera: Alternative Film/Video Festival, Akademski filmski center, Beograd, 13. december 2019

Okoljsko krizo je mogoče zaznati in interpretirati na zelo abstrakten način, ali pa jo, prav nasprotno, postaviti v njeno grobo in bolečo konkretnost. Ko se v pričujočem programu ti dve možnosti srečata, resnični prostor stopi v ozadje in na njegovem mestu vznikne medijski prostor-čas. V kinematični izkušnji prihodnost in preteklost postaneta eno. Tako kot ni bele brez črne in tišine brez hrupa, tudi ni lepote brez smeti in ni narave brez ljudi, ni organskega brez mehanskega/tehnološkega.

Program obsega osem del osmih umetnikov, ki obravnavajo okoljsko tematiko v različnih razsežnostih in z različnimi umetniškimi pristopi, od devetdesetih let do danes.


Foto: avtorji in avtorici videov, arhiv SCCA-Ljubljana


Videospotting je serija kuriranih preglednih in tematskih programov video umetnosti, ki jih predstavljamo v obliki predavanj, javnih diskusij, razstav in projekcij na mednarodnih srečanjih, festivalih in samostojnih predstavitvah širom po svetu.