Anca Mihuleţ: Izhod iz prihodnosti. Premisleki o kuratorskem samoizbrisu in vrednotenju lokalnosti

Svet umetnosti | 19. generacija | Javna predavanja


Spletno predavanje
Sreda, 26. 10. 2022, 19.00


V svojem predavanju bo Anca Mihuleţ analizirala nekaj ključnih razstav, ki so se zgodile na Kubi, Filipinih, v Južni Koreji, Tajvanu in Turčiji, ter poskušala opredeliti alternativne paradigme kuriranja, ki se odzivajo na postkolonialni kontekst in premislek o marginah – naj so te geografske, teoretske ali ideološke. Mihuleţ je romunska umetnostna zgodovinarka in neodvisna kuratorka, ki živi v Seulu. Umetnice_ke podpira pri raziskovanju tem, kot so implikacije znanja, zgodovine, margin ali pokrajin, s poudarkom na skritih zgodbah, postkolonializmu in nevidnosti. Projekte, ki jih razvija, motivirajo specifične zgodovinske in družbene koordinate, institucionalni okviri, v katerih se odvijajo – muzeji, bienali, galerije, alternativni prostori ali mobilne strukture, kot so rezidence – pa tudi njena umetniška in kuratorska sodelovanja, ki se odvijajo že več let.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku prek Zooma, sledil mu bo pogovor. Za udeležbo se prijavite na: info@scca-ljubljana.si.


Anca Verona Mihuleţ je romunska umetnostna zgodovinarka in neodvisna kuratorka, ki živi v Seulu. Mihuleţ zanima prevpraševanje in teoretizacija različnih kuratorskih kontekstov. Od leta 2011 je prejela več štipendij in sodelovala pri več rezidencah, med drugim v Narodnem muzeju moderne in sodobne umetnosti v Koreji in na seminarju Curatorial Intensive, ki ga je organiziral Independent Curators International v Ullens Art Centru v Pekingu. Med letoma 2006 in 2013 je skupaj z Liviano Dan pripravljala razstavni program galerije The Contemporary Art Gallery Narodnega muzeja Brukenthal v Sibiuju v Romuniji. Leta 2013 je kurirala razstavo Reflection Center for Suspended Histories. An Attempt, ki je predstavljala enega od dveh romunskih paviljonov na 55. Beneškem bienalu. Leta 2016 je Mihuleţ prejela štipendijo Nagrade Igorja Zabela, leta 2019 pa nagrado Bega Art Prize. Bila je del kuratorske ekipe Singapurskega bienala 2019, kjer je raziskovala primere umetniških razselitev in prilagoditev, ki jih povzročajo konflikti, skupaj z načini, na katere lahko transmedialnost vpliva na naše dojemanje prihodnosti. Leta 2021 je kurirala razstavo Chronicles of the Future Superheroes v Kunsthalle Bega v Temišvaru v Romuniji. Leta 2022 pa je skupaj z Ireno Bekić sokurirala raziskovalni projekt Andreje Kulunčić You Betrayed the Party Just When You Should Have Helped It v Muzeju moderne in sodobne umetnosti na Reki. (Foto: Kieun Kim)


Organizacija: SCCA-Ljubljana
Program podpirata: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in sklad Kultura nova.