Andrej Bereta: Kdo se boji kuratorja?

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | 16. leto
Niz javnih predavanj in delavnic
Delavnica

Petek in sobota, 27. in 28. 10. 2017
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Rok za prijavo: 25. oktober 2017


Ars Kozara in Kustosiranje, 2015. Foto: arhiv Andreja Berete.

Gostujoči predavatelj in kurator Andrej Bereta bo na dvodnevnem srečanju z udeleženci Sveta umetnosti in z zunanjimi udeleženci predstavil lastno kuratorsko prakso ter pripravil dve delavnici o sodobnih kuratorskih praksah. Program bo temeljil na njegovem izvirnem projektu Kustosiranje About and around curating, ki ga je leta 2011 zasnoval in razvil skupaj s Srđanom Tunićem. Predavatelj je srečanje, namenjeno raziskovanju soustvarjanja razstavnega projekta, izvedel že večkrat in z najrazličnejšimi skupinami udeležencev, vse od akademskih pa do manj formalnih skupin. Mentorsko delo bo potekalo v angleškem jeziku. Uvodni predstavitvi bosta sledili dve delavnici:

Kurator vs. umetnik?
Petek, 27. oktober 2017, Projektna soba SCCA
Udeleženci, ki bodo razdeljeni v dve skupini, bodo v igri vlog raziskovali medsebojno sodelovanje med umetnikom in kuratorjem, spoštovanje različnih položajev in profesionalne integritete ter pomen zdrave komunikacije.

Evalvacija razstave
Sobota, 28. oktober 2017, razstavišča sodobne umetnosti v Ljubljani
Udeleženci delavnice bodo skupaj obiskali izbrano razstavo sodobne umetnosti. Sledila bo evalvacija, a namesto “merjenja” razstave bo delavnica poskušala ustvariti odprt prostor za kritično razmišljanje, razpravo in izmenjavo misli. Evalvacija bo zahtevala individualno delo in razmislek vsakega od udeležencev.

VEČ


ROK ZA PRIJAVO: 25. oktober 2017
Prijave sprejemamo na naslov: lara.plavcak@scca-ljubljana.si.

KOTIZACIJA: brezposelni 10 EUR, študenti 15 EUR, ostali 20 EUR (cena vključuje DDV). Kotizacijo bodo udeleženci poravnali na prvem srečanju.


Andrej Bereta (1970) je kurator, umetnostni zgodovinar in kulturni podjetnik. Je soustanovitelj društva ARTIKAL v Beogradu. Leta 2011 je s Srđanom Tunićem konceptualiziral projekt Kustosiranje / About and around curating, izobraževalni in raziskovalni kuratorski projekt, ki temelji na ideji vseživljenjskega učenja. Kustosiranje je javni neprofitni program, odprt za ustvarjalne posameznike s področja umetnosti in kulture, ki se ukvarja s temami sodobnih kuratorskih praks, tehnologijo priprave in izvedbe neodvisnega razstavnega projekta ter izobraževanjem in podpiranjem proaktivnega odnosa mladih prihodnjih kuratorjev. Od leta 2014 je kurator laboratorija umetnosti v naravi ArsKozara, mednarodnega AiR programa na planini Kozara (BiH). Leta 2013 je s Srđanom Tunićem deloval kot direktor festivala za vizualne umetnosti Mikser. Leta 2008 je soustvaril projekt ARTUR – kulturna tura za osebe z oviranostmi. Je soustvarjalec in udeleženec Kreativnega mentorstva in predavatelj vizualnih umetnosti na Neodvisni univerzi v Banjaluki (BiH).


Delavnici pripravlja Svet umetnosti/SCCA–Ljubljana. Program podpirata Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in Sklad Roberto Cimetta. Delavnici sta del projekta Svet okoli nas, ki ga podpira Zaklada Kultura nova