Avtorski film – artRESOLUTION

Pogovori, video in filmske projekcije

Petek, 12. april 2019, od 12. do 22. ure
Kinodvorana in foaje KBC – Kulturni centar Beograda
Kolarčeva 6, Beograd


Enodnevni program z naslovom Avtorski film – artRESOLUTION (Film umetnika) vključuje projekcijo filmov in videov ter pogovore o avtorskem filmu in njegovem položaju v svetu filma in sodobne umetnosti. Organizira ga Galerija Podroom KCB, ki se v svojem programu osredotoča na gibljive slike. Pri programu sodelujeta še londonska Galerija Whitechapel kot pobudnica in beograjski Kinetik Kolektiv. Dogodek je plod desetletnega sodelovanja pri mednarodnem projektu Artists Film International, ki poteka skupaj s pomembnimi svetovnimi muzeji in galerijami s področja produkcije avtorskega filma in videa.

V okviru programa bosta Barbara Borčić in Peter Cerovšek, sodelavca video arhiva Postaja DIVA, predstavila različne aspekte in tematike, vezane na avtorski film in video nekoč in danes.

Barbara Borčić sodeluje v sekciji “Video arhivi: pomen in načini prezentacije”, ki bo na programu ob 18. uri. Borčić bo predstavila video arhiv Postaja DIVA in v pogovoru s FTV urednikom Vladimirjem Šojatom tudi prakse arhiviranja in specifike spletnega arhiva. Za dogodek je pripravila tudi program video del z naslovom Video Discipline & Dreams, ki bo na ogled skupaj s selekcijo avtorskih filmov z zadnje edicije Artists Film International na temo družbenega spola ter izborom iranskega videa.

Peter Cerovšek sodeluje pri pogovoru “Različne perspektive pri razumevanju avtorskega filma” skupaj z mednarodnimi kustosi in kustosinjami: Ines Grosso iz Lizbone, Emily Buttler iz londonske Galerije Whitechapel, Lukasz Rondunda iz Muzeja moderne umetnosti v Varšavi, Arto Ushan iz Berlina, Vladimir Nikolić, umetnik in profesor na Oddelku za nove medije Filozofske fakultete v Beogradu, in Zohreh Daldadeh, kurator iz Teherana. Pogovor bosta moderirala umetnik Boško Prostran (Doplgenger) in Zorana Đaković Minniti, programska koordinatorka Galerije Podroom. Cerovšek bo predstavil tudi svoje izkušnje pri organiziranju filmskih programov, zlasti Mednarodnega festivala kratkega filma FeKK (Ljubljana, od 2015 dalje).

Več informacij o programu: KBC – Kulturni centar Beograda


Video Discipline & Dreams

Izbor iz video arhiva Postaja DIVA
Trajanje: 76′ 55”
Kuratorka: Barbara Borčić
Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2019

Kronološko zaokrožen program z izbranimi osmimi video deli avtoric in avtorjev izpostavlja premike v razumevanju in rabi videa kot izraznega sredstva in avtorske specifike na tehnološki, medijski in vsebinski ravni med letoma 1979 in 2000.

  • Miha Vipotnik, Videogram 4, 29′, RTV Ljubljana, 1976-79
  • Marijan Osole-Max, Avtop, 4′ 50”, ŠKD Forum, Ljubljana 1983
  • Neven Korda / Borghesia, Discipline (kompilacija Triumf želje), 3′ 46”, FV Video / ŠKD Forum, Ljubljana 1984
  • Marko A. Kovačič, American Dream, 6′, Brut, Ljubljana 1986
  • Sašo Podgoršek, God Is God (Laibach), 3′ 41”, Mute Film London, 1996
  • Zemira Alajbegović & Neven Korda, Zbiralci peska, 12′, V.S. Video / Forum Ljubljana & TV Slovenija, Ljubljana 1995
  • Ema Kugler, Tajga, 8′, Forum Ljubljana & VPK, Ljubljana 1996
  • Andrej Lupinc, V osmih minutah okoli sveta, 9′ 38”, A. L. & TV Slovenija, Ljubljana, 1990-2000