Back2Back: Matevž Jerman – Rendezvous s preteklostmi

Spletni pogovor in projekcija
4.–6. 2. 2022
» Ogled na BSF


Back2Back je nov tip dogodkov v okviru kuriranih programov Videospotting, kjer vabimo domače in mednarodne avtorice in avtorje na različnih stopnjah svoje ustvarjalne poti, da predstavijo lastno produkcijo in vzpostavijo dialog z deli iz arhiva Postaja DIVA po lastnem izboru. 

Na tretji dogodek smo povabili avtorja eksperimentalnih kratkih filmov in videospotov Matevža Jermana. Program bo na ogled med 4. in 6. februarjem 2022 na spletni strani Baze slovenskih filmov. Uvodoma se bo z njim pogovarjal Peter Cerovšek, vodja Postaje DIVA.PROGRAM

Rendezvous s preteklostmi

V videospotu Ljubljana je Berlin se najprej zvrstijo poustvaritve ikoničnih prizorov različnih slovenskih videospotov, ki se v naslednji fazi začno stapljati drug z drugim, dokler dokončno ne implodirajo sami vase in na tej točki razgrnejo še neko drugo, nemara bolj eksplicitno politično referencialnost. Spot si na tak način prizadeva razgrinjati dialog s preteklostjo, obenem pa krojiti možnosti za mišljenje sedanjosti. Strukturno ga zaznamuje tudi prehod iz reda in konceptualne jasnosti v kaotičnost anomalij in absurda, s čimer se – če si dovolimo še nekoliko tendencioznosti – ponuja tudi možna analogija zgodovine samostojne Slovenije. Upoštevajoč sorodne ključe tokratni Back2Back program naniza izbor del, ki vsako na svoj način nagovarjajo sedanjost tako, da zoperstavljajo različne časovnosti in reference: bodisi z uporabo arhivskih materialov bodisi z anahronističnimi relacijami med podobami in zvokom, s predpostavkami prihodnosti ali historičnimi aluzijami. Dela v izboru si tako delijo določene sorodnosti v konceptualnih pristopih ali obravnavi lastnih gradnikov, obenem pa skozi zaporedje tvorijo svojevrstno narativo. Carte Postale Jasne Hribernik, tako uvodoma dekodira zasnovo programa, Na domačem vrtu najbolj osrednje in eksplicitno prek odkrivanja arhivskih filmskih ustvarja novo, sedanjosti zavezano narativo. Podobne intervencije se učinkovito in udarno poslužuje Borghesia – Tako mladi, prav tako spotovski in morda še najbolj v sedanjost umeščeni V 8. minutah okoli sveta je nato sidrišče, od koder prek SBO odidemo v prihodnost z 2 0 4 5, ki – še enkrat znova – evocira in učinkovito naslavlja sedanjost.

Matevž Jerman

 

Jasna Hribernik, Carte Postale
TV Slovenija, 1997, 6’ 23”
» video
Bratko Bibič, Na domačem vrtu 1
Zavod Alcedo, Slovenska kinoteka, Filmski arhiv RS, 1999, 38′ 44”
» video
Neven Korda, Dario Seraval, Zemira Alajbegović, Tako mladi (Borghesia)
FV Video, ŠKUC Forum, 1985, 4′ 57”
» video
Andrej Lupinc, V 8. minutah okoli sveta
TV Slovenija, filmski laboratorij, 1990-2000, 9′ 38”
» video
Matevž Jerman, Peter Cerovšek, Ljubljana je Berlin (SBO)
SBO, 2021, 3′ 18”
» video
RÁTNEEK, 2 0 4 5
RÁTNEEK, 2016, 9′
» video (trailer)

 


Matevž Jerman je avtor več eksperimentalnih kratkih filmov in videospotov. Je tudi soustanovitelj Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken, programski direktor FeKK – Mednarodnega festivala kratkega filma v Ljubljani, kot selektor za kratki film pa deluje pri Filmskih festivalih kot so Kino Otok in Liffe. Je tudi publicist, urednik in sodelavec na programskem oddelku Slovenske kinoteke.


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Videospotting so kurirani pregledni in tematski programi video umetnosti, ki nastajajo od leta 1994, v obliki predavanj, javnih diskusij, razstav in projekcij.


Produkcija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Baza slovenskih filmov
Podpora: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo