Back2Back: Mila Peršin

Spletna projekcija
19.–21. 2. 2021


Postaja DIVA pričenja novo sezono kuriranih programov Videospotting s programsko novostjo. Back2Back je nov tip dogodkov, kjer dajemo priložnost domačim in mednarodnim avtoricam in avtorjem na različnih stopnjah svoje ustvarjalne poti, da predstavijo lastno produkcijo in vzpostavijo dialog z deli iz arhiva Postaja DIVA po lastnem izboru. Vabili bomo predvsem tiste, ki svojih del v arhivu še nimajo. Pred projekcijo bomo z njimi pripravili krajše pogovore, ki bodo osvetlili njihove lastne avtorske fokuse in razkrili, zakaj so jih nagovorila ravno izbrana dela. Program smo zasnovali z namenom odpiranja arhiva umetniškemu raziskovanju, ki skupaj s predstavitvijo lastne prakse vzpostavlja zanimive paralele klasičnim kuratorskim pristopom.

Prva bo v tej vlogi nastopila Mila Peršin, mlada avtorica in ustvarjalka na različnih umetniških področjih. Zaradi trenutnih epidemioloških okoliščin smo pripravili dogodek v spletni obliki. Program in pogovor z Milo Peršin si lahko ogledate na YouTube kanalu SCCA-Ljubljana med 19. in 21. februarjem.PROGRAM

Program vsebuje 10 kratkih videov iz različnih obdobij slovenske filmske in video produkcije, ki se na različnih nivojih povezujejo in sovpadajo s kratkim filmom Tetka Milena. Rdeča nit programa so spomini. Spomini, ki se prevajajo na tisoče različnih načinov, nas preganjajo, včasih celo dušijo, predvsem pa nam pomagajo upravljati s časom. Prav zaradi osebne prepričljivosti in nepretenciozne estetike so ti filmi tankočutne študije, ki pletejo fenomen spominjanja.

Prav tako pa program odstira tudi tisti drugi del človeškega spomina – nakopičeno nesnago, ki ji velikokrat ne moremo ubežati. Nostalgični svet spomina tako marsikdaj nima moči v spopadu s težo časa, ki ga obkroža.

Mila Peršin

 

Small but dangers, Zavesa
SBD, 2013, 3’ 51”
» video
Mila Peršin, Tetka Milena
AVA – Akademija za vizualne umetnosti, 2019, 9’ 10”
» video
Ana Nuša Dragan, Komunikacija gastronomije
A.N.D., 1971, 2’ 45”
» video
Miha Vipotnik, Lumino auro
Uho;Oko Institute for Art and Technology & M. V., 2011, 23’ 39”
» video
Sašo Sedlaček, Veliki izklop
Aksioma, 2011, 1’ 48”
» video
Kristina Kokalj, Mašina spomina
ALUO, 2018, 4’ 25”
» video
Danilo Milovanović, Cover
D.M., 2016, 6’ 13”
» video
Tanja Lažetić, Hotel Kumrovec
T.L., 2007, 7’ 42”
» video
Jasna Hribernik, Carte Postale
TV Slovenija, 1997, 6’ 10”
» video
Katarina Rešek (KUKLA), Zvezdana
Kuklaxklan, 2014, 3’ 17”
» video

 


Mila Peršin (1999) po končani Gimnaziji Poljane nadaljuje šolanje na Akademiji za vizualne umetnosti AVA, smer Konceptualizacija prostora. Kot dijakinja je bila s svojim umetniškim delom sprejeta na mladinsko trienale sodobne umetnosti Eksperimenta! v Tallinnu. Bila je del mladinske žirije na festivalih Liffe, Zlata paličica, Film na oko in Plesni festival Opus ter igrala v večih kratkih študentkskih filmih ter tv-nadaljevankah. Bila je del ekipe Docu Rough cut na filmskem festivalu v Sarajevu, glasbenem festivalu Sonica, festivalih Indigo, Mladi levi, Kino Otok in FeKK. Na festivalih FeKK in Festival slovenskega filma je bil prikazan tudi njen prvi kratek film Tetka Milena. Od spomladi 2019 je del ekipe DobraVaga.


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Videospotting so kurirani pregledni in tematski programi video umetnosti, ki nastajajo od leta 1994, v obliki predavanj, javnih diskusij, razstav in projekcij.


Produkcija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA
Podpora: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo