Christopher Krause: Obraz + strukture

Performativno predavanje

Sreda, 25. april 2018, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Vabimo vas na performativno predavanje Christopherja Krausa, ki zaključuje podiplomski študij teatrologije na Inštitutu za uporabne teatrološke študije v Gießnu v Nemčiji. Na SCCA-Ljubljana je v aprilu opravljal enomesečno študijsko prakso – osredotočil pa se je na raziskovanje našega video in novomedijskega arhiva Postaja DIVA. Kot predmet svoje raziskave je izbral podobo in njeno medijsko prezentacijo.

Raziskovanje arhiva je predavatelja vodilo v pripravo študijskega kuriranega izbora video del*, in sicer kot najdenih predmetov (objets trouvées) z namenom, da se razkrije pogled nanje skozi proces gledanja/opazovanja in tolmačenja, in ne toliko kot arhivskih ali muzejskih predmetov. Izbor, ki vključuje inserte iz izbranih video del, bo služil kot gradivo za performativno predavanje.


Razcep v pogledu

V svojem romanu Abfall für Alle [Trash to Everybody] je nemški avtor Rainald Goetz zapisal, nekoliko jezen, da na televiziji obstajata dve vrsti podob: obraz in drugi.

Zakaj nam mediji vedno predstavljajo obraze, ki – v verodostojnih primerih – pomenijo ali nič ali vse? Bodisi da nekdo opazuje drugega, ki gleda, bodisi da nekdo gleda, kar ta vidi. Ali je podoba obraz, ki je zmožen videti, ali pa kot gledalci obraz vidimo, tako da deluje kot pokrajina oziroma struktura. Vsekakor so ravno podobe mesto, kjer se odigra ta temeljna delitev.

Video umetnost zgodovinsko sama po sebi implicira neke vrste spajanje logike umetniške podobe in podobe množičnih medijev. Performativno predavanje Obraz + strukture poskuša aktualizirati ta umetniški pristop z naslavljanjem temeljnega razcepa v pogledu osebe, ki gleda: tj. na gledalca/umetnika; in na nekaj, kar se gleda, tj. umetniško delo. Predavanje obravnava ta razcep na esejistični način, da bi lahko izpostavili, kaj to lahko pomeni za umetniško produkcijo danes in kaj to pomeni za diskurz o umetniških delih.

Celotno besedilo eseja za performativno predavanje v angleščini je dostopno tukaj.


Christopher Krause je performer, dramaturg in teoretik, ki se ukvarja zlasti s fikcijo, igričarstvom in z raziskovanjem pomena in razmerij med jezikom in objekti. Trenutno končuje študij na Institute for Applied Theatre Studies (Gießen, Nemčija).

 


* Seznam video del kot objets trouvées, ki so referenečna osnova za performativno predavanje. (pdf)