Dejan Koban: Zakaj na koncu vprašanja vedno stoji vprašaj

Ustvarjanje pesniške zbirke v Projektni sobi SCCA

Od 4. novembra 2017 dalje


Avtorica kolaža: Jana Kumberger

 

V soboto, 4. novembra 2017, ob 18. uri pričenja Dejan Koban v Projektni sobi SCCA (Metelkova 6 v Ljubljani) z ustvarjanjem knjige, izbora iz lastne poezije. V izbor bodo uvrščene pesmi iz revijalnih objav in iz pesniških knjig Metulji pod tlakom, Razporeditve in Frekvence votlih prostorov ter nove pesmi, ki bodo nastale do januarja 2019.

Ves proces bo skrbno zabeležen – sleherna ura, ki jo bo Koban prebil v Projektni sobi SCCA, bo vpisana. Na polici se bodo čez delovni proces kopičile strani. Noben izvod ne bo naslednjemu enak, ker bo kje izpuščena določena pesem, drugje bo dodana, v kakšnem tretjem transkriptu pa le predrugačena. Tudi vrstni red pesmi ne bo niti v dveh izvodih enak.

Od konca januarja 2018 dalje bo lahko občinstvo vsak mesec na krajših umetniških dogodkih opazovalo avtorja pri delu in razvijajoči se proces. Vsakič se bo predstavil-a povabljen-a umetnik-ca, ki bo na svoj način interpretiral-a Kobanovo poezijo.

Konec marca, po vsej verjetnosti v soboto, 23. marca 2019, bo projekt zaključen. V tem obdobju bo Dejan Koban ročno prepisoval 200 strani svoje poezije v šestdesetih izvodih. Skupaj gre za 12.000 strani. Na koncu bo tudi sam vezal knjige v unikatne platnice. Posamezni izvod bo nosil ceno 100 evrov in z nakupom (enkratno ali obročno odplačevanje) boste lahko tako podprli umetnika in njegovo leto in pol trajajoče prepisovanje.
Projekt bo redno fotografiran in sneman.

Več na FB


Dejan Koban je do sedaj izdal tri pesniške knjige – Metulji pod tlakom (samozaložba, 2008), Razporeditve (LUD Šerpa, 2013), Frekvence votlih prostorov (LUD Šerpa, 2016).
Soorganizira ljubljanski slam pokal Mi smo tu v klubu Channel Zero in večere umetniške platforme Ignor v klubu Gromka (oba na M­etelkovi).
Organizira tudi Tercete, ki se odvijajo v klubu Pritličje, v središču Ljubljane. Kot pisec besedil in njihov interpret je član kolektiva konstrukcije besede in zvoka Nevemnevem, Jagvetintejagvetinte, Nimamšpojma in T_Bill_Issy.