Delavnica Mozaik sodobnih umetnosti za pedagoge in pedagoginje

Projekt S(v)odobnost – svoj potencial razvij skozi sodobno umetnost
Sreda, 11. december 2019, 16.00–17.30
AKC Metelkova mesto in Muzejska četrt Metelkova v Ljubljani
Rok za prijavo: 9. december 2019


Delavnica Mozaik sodobnih umetnosti, foto: Nevena Aleksovski

Pedagoge in pedagoginje vabimo na brezplačno delavnico Mozaik sodobnih umetnosti v sredo, 11. decembra 2019, med 16.  in 17.30 uro v AKC Metelkova mesto in Muzejsko četrt Metelkova v Ljubljani.

Na delavnici si bomo na primeru treh tematsko povezanih umetniških del prizadevali na poljuden in vključujoč način premostiti morebitne zadržke in zagate, ki vzniknejo pri pedagogih, učencih ali dijakih, kadar se srečajo s sodobno umetnostjo. Na tokratni delavnici bomo razmišljali, kaj se zgodi z umetnostjo, ko izstopi iz galerijskega prostora. Pogovarjali se bomo ob risbi na vhodnih vratih Muzeja sodobne umetnosti Metelkova Leta 1990 smo govorili o svobodi, zdaj govorimo o denarju romunskega umetnika Dana Perjovschija (2011), ob poslikavi južne stene stavbe Garaže v AKC Metelkova mesto (2005) in ob video dokumentaciji koreografije Človek, ki hodi po stavbi navzdol Trishe Brown (1970).

Mozaik sodobnih umetnosti je interdisciplinaren izobraževalni program kulturno-umetnostne vzgoje s področja sodobnih umetnosti, strukturiran kot pedagoško-didaktičen hibrid med vodenim ogledom umetnin in razstavnih prostorov, analizo treh izbranih sodobnih umetniških del in predstavitvijo umetniških kontekstov in kulturno-produkcijskih organizacijskih modelov.

Uporablja metodologije: strukturiranega predavanja, diskusije, dejavne participacije udeležencev (dejavnega asociiranja), ludističnih strukturnih postopkov, kakršni so značilni tudi za ustvarjalne procese v sodobnih umetnostih, terensko pedagogijo (ekskurzija, ogled) in izmenjavo odzivov med udeleženci in snovalci. Delavnica je zasnovana inkluzivno, tako da je dostopna različnim starostnim skupinam, in sloni na dinamičnem pedagoškem pristopu so-poučevanja.

Delavnica traja 90 minut in je brezplačna. Število udeležencev je omejeno na 15 ljudi. Na delavnico se lahko do 9. decembra prijavite prek naslova: svodobnost@gmail.com.


V projektu S(v)odobnost – svoj potencial razvij skozi sodobno umetnost pet organizacij s področja sodobne umetnosti razvija programe kulturno-umetnostne vzgoje, namenjene mladim med 14. in 20. letom starosti. Delavnico pripravljajo SCCA-Ljubljana, Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk, Kulturno umetniško društvo Mreža, Društvo ŠKUC, Umetniško društvo Nomad Dance Academy Slovenija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova.

Podpora: Ministrstvo za javno upravo