Delavnica umetniškega videa

Mentorja: Valérie Wolf Gang, Toni Poljanec

Sobota, nedelja: 7. in 8. 10. / 14. in 15. 10. / 21. in 22. 10. 2017
Torek: 24. 10. 2017
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Rok za prijavo: 2. oktober 2017


Delavnica je namenjena mladim (15–30 let), ki jih zanima produkcija umetniškega videa.

Vabljeni vsi, ki se želite z umetniškim videom pobliže spoznati, od razvoja ideje in scenarija do snemanja, montaže in post-produkcije. Na delavnico se lahko prijavi vsak, ki ga to področje zanima, predhodno znanje s področja video produkcije ni potrebno.

Delavnica bo potekala tri zaporedne vikende v mesecu oktobru (sobote in nedelje) in bo zelo praktično naravnana. Začeli bomo s kratkim uvodom v teorijo in zgodovino videa, potem pa bomo zavihali rokave – vključili kamere, pametne telefone … – in nadaljevali z intenzivnim praktičnim delom.

Cilj delavnice je, da vsak udeleženec pod mentorskim vodstvom razvije svojo idejo in ustvari video, ki bo na koncu tudi predstavljen na javni projekciji.


URNIK

Lokacija: Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

7. in 8. oktober 2017, sobota in nedelja, 10.00–14.00

 • uvodno srečanje, predstavitev poteka delavnice in video arhiva Postaja DIVA
 • osnove filmskega ustvarjanja (od klasičnega filmskega sveta do umetniškega videa, s poudarkom na avtorskem videu in »found footage films«)
 • pogovor o idejah in željah udeležencev

14. in 15. oktober 2017, sobota in nedelja, 10.00–14.00

 • osnove scenaristke, razvoj ideje
 • priprava snemalne knjige, priprava na snemanje
 • rokovanje s kamero ter ostalo snemalno opremo (luč, zvok, kompozicija …)
 • individualno ter skupinsko delo z mentorjema

21. in 22. oktober 2017, sobota in nedelja, 10.00–14.00

 • spoznavanje video in filmske montaže
 • intenzivno montiranje lastnega videa oz. filma
 • individualno ter skupinsko delo z mentorjema

24. oktober 2017, torek, ob 17.00

 • priprava video del za javno projekcijo in evalvacija delavnice

Tehnična oprema, ki jo prinesete s seboj:

 • pametni telefon/kamera/tablica … (naprava, s katero boste posneli video material)
 • prenosni računalnik

MENTORJA

Valérie Wolf GangValérie Wolf Gang
Režiserka in vizualna umetnica, magistrica medijskih umetnosti in praks, aktivna na področju filma, umetniškega videa in sodobnih umetniških praks. Njeno delo reflektira družbene in socialne konflikte, ki izhajajo iz političnih uredb in omejitev, še posebno kadar potuje in ustvarja v tujini. Redno dela z različnimi mediji in snuje multimedijske instalacije ter jih razstavlja v številnih mednarodnih galerijah, njeni videi in kratki filmi pa so prikazani na mednarodnih festivalih in v kinodvoranah, kjer so prejeli številne nominacije in nagrade. Dejavno je vključena v različna področja sodobne umetnosti in produkcije, video in filmske projekte, mednarodne razstavne selekcije, umetniške rezidence ter vodi delavnice filmske vzgoje.
valeriewolfgang.com

 

Toni PoljanecToni Poljanec
Rojen leta 1979 v Kranju. Zaključil Gimnazijo Kranj in študij kulturologije na Fakulteti za družbene vede. Zanima ga širok spekter dejavnosti, od leta 2006 pa se večinoma ukvarja z dokumentarnim filmom in videom, z izobraževalnimi projekti za mlade ter s produkcijo video vsebin za naročnike. Je član produkcijske skupine Hupa Brajdič, ki se pretežno ukvarja z dokumentarnim filmom.
Mentorsko delo:
– EU TOO – Young people on air (Zavod Voluntariat) (2009–2010): evropsko podprt projekt za izobraževanje mladih na področju videa. Vloga: mentor, produkcija in postprodukcija kratkih filmov
– konceptualizacija in izvedba filmskih delavnic za mlade (2007–2015) v sodelovanju z Javnim zavodom Mladi zmaji, Zavodom Volunteriat, Slovensko filantropijo, MDC Blok.


PRIJAVA
Ob prijavi pošljite kratek sinopsis svoje ideje oz videa, ki ga boste na prvem srečanju tudi predstavili. Na kratko napišite, zakaj se želite delavnice udeležiti.

Sprejeli bomo največ 12 udeležencev. Prijave pošljite do 2. oktobra na naslov: info@scca-ljubljana.si.


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


PODPORA
Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo; Erasmus+, Evropska prostovoljska služba; Movit

logotipi: Mestna občina Ljubljana, Erasmus+, Movit

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina sporočila odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih sporočilo vsebuje.