Digitalizacija in restavracija filma V temi (Žarko Lužnik, 1979)

Rok Kajzer Nagode: Digitalizacija in restavracija filma V temi (Žarko Lužnik, 1979)
Projekcija filma in predstavitev, FeKK

Torek, 18. 8. 2020, 13.00–14.30
Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28


V času 6. edicije Festivala kratkega filma v Ljubljani je potekala projekcija in predstavitev filma V temi (Žarko Lužnik, 1979). Dogodek v organizaciji SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA je del evropskega projekta Zgodbe, ki še niso napisane / Not Yet Written Stories, ki poteka s podporo podprograma EU Ustvarjalna Evropa − Kultura in bo na podlagi raziskave vzpostavil arhive umetnic, dostopne v skupnem spletnem repozitoriju.

Predvajan je bil kratki film V temi (18′) režiserja Žarka Lužnika, takrat študenta filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Digitalizacija in restavracija filma je nastala kot praktični del magistrske naloge študija filmske fotografije na AGRFT Roka Kajzerja Nagodeta, ki je predstavil tehnične težave in etične dvome, s katerimi so se soočali sodelujoči pri projektu približevanja prvotnemu videzu Lužnikovega študentskega dokumentarnega filma, ter izpostavil širšo problematiko neprimernega in prepočasnega arhiviranja slovenske kulturne dediščine, ki na ta način iz dneva v dan propada.


KATALOG FeKK 2020 (pdf)


Projekt Zgodbe, ki še niso napisane vodi Fundacija Arton iz Varšave, v njem pa poleg SCCA-Ljubljana sodelujeta še Ured za fotografiju iz Zagreba in Latvian Centre for Contemporary Art iz Rige. Vsaka partnerska organizacija bo raziskavo usmerila v umetnice, ki so bile v zgodovini sodobne umetnosti v razmerju do umetnikov v podrejenem položaju in pogosto spregledane.

Več o projektu Zgodbe, ki še niso napisane.
Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken si prizadeva za promocijo kratkega filma kot samostojne filmske forme in za širjenje filmske kulture v najširšem smislu. Osrednji projekt društva Kraken je FeKK – festival kratkega filma v Ljubljani, ki bo v letu 2020 doživel svojo šesto edicijo.


FOTOGALERIJA
Foto: Asiana Jurca Avci / FeKK


Organizacija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Društvo Kraken

       

Podpora: EU program Ustvarjalna Evropa, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo