Dorijan Šiško: Trivial Pursuit

Razstava
18.–25. 10. 2023
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Odprtje: sreda, 18. 10., 19.00
Razstava bo odprta vsak dan, razen sobote in nedelje, med 14.00 in 18.00.


Oblikovanje podobe: Dorijan Šiško

Razstava Trivial Pursuit (Trivialno prizadevanje) Dorijana Šiška nadaljuje z grajenjem fiktivnega sveta, ki prehaja med navidezno neobremenjeno igrivostjo in skoraj okulistično mračnostjo, se nenehno širi, plasti, po potrebi sestavlja in razstavlja. Njegova gosta nepregledna topologija posnema logiko kibernetskega prostora, poseljujejo pa ga hibridni liki, ki v sebi združujejo različne elemente postinternetne estetike.

Dela, ki črpajo iz popularne kulture, znanstvene fantastike in trendov grafičnega oblikovanja, z nekoliko cinične distance naslavljajo razmerje med digitalnimi in materialnimi kulturami ter poskušajo zajeti vseprisotno nesigurnost našega časa. Že naslov lahko razumemo kot krik v prazno, trivialni poskus obstanka in navigiranja po lastnih življenjih, v katerega neprestano vdirajo podobe in vsebine, ki so že zdavnaj pozabile na svojo sporočilnost in zgolj vztrajajo v ciklu recikliranja in generiranja novih-starih trendov. Kako obstati in ustvarjati v svetu, kjer se otipljiva realnost raztaplja v hipnotičnem siju LED ekranov, naša telesa pa hromita paraliza neskončnega skrolanja in vedno prisotna tesnoba ob misli na prihodnost?

S temi občutki dezorientiranosti in nemoči se potapljamo v jamsko podzemlje, kjer nas analogni gizmo – nekakšen kompas na talni preprogi – vsebinsko in prostorsko navigira po razstavi, pri čemer nikoli ni popolnoma jasno, ali je void (praznina) naša izhodiščna točka ali brezno, ki požira vse podobe in ideje, ohlapni označevalci konceptov, izpisani na robovih tkanine, pa nam v trenutku, ko že mislimo, da smo se oklenili nečesa trdnega, spolzijo iz rok. Po principu nereguliranega kaosa digitalnega prostora, ki ne ponuja absolutnih zaključkov, se tudi postavitev plasti v nizu grotesknih figuric, digitalnih 3D modelov in psevdoosebnih zapisov s podtonom preroškosti. Vse to se dogaja pod budnim očesom virtualnega avatarja umetnika, ki ne prevzema vloge vodiča, kot bi morda pričakovali, temveč le nemo opazuje s stenske projekcije, čaka na naš naslednji korak in se ob tem morda celo zabava.

Podoba umetnika v nas strmi tudi iz personaliziranih memov, ki povzemajo različne občutke in situacije, s katerimi se soočajo (kulturni) delavci. Gesta, ki sledi narativi pregovorno velikega umetniškega ega, a ne brez dobre mere samoironije, omogoča, da se Šiško tako kot njegov avatar na steni svoji in naši brezperspektivni situaciji smeji v obraz. Smešno je, ker je resnično. In mi se lahko za trenutek smejimo z njim, saj je smeh, čeprav z grenkim priokusom, v tovrstnih situacijah še vedno boljši kot jok.

Lara Reichmann


FOTOGALERIJA

Postavitev razstave, foto: Nika Erjavec


Dorijan Šiško je multimedijski umetnik in grafični oblikovalec, čigar praksa sega na področja videoiger, animacije, instalacij, gledališča in VJ-anja. V svoji praksi se zanima za spekulativne, kritične, eksperimentalne in transmedijske aspekte oblikovanja in umetnosti. Z ustvarjanjem vizualno-teoretskih svetov v svojih delih raziskuje teme, kot so obrobna digitalna kultura, temne strani interneta, prihodnost človeštva, tribalizem, postresnica, virtualni svetovi, znanstvena fantastika in popularna kultura. S spekulativno oblikovalskim projektom TRIBE je leta 2019 s pohvalo magistriral iz grafičnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, na kateri sedaj tudi občasno predava. Je koordinator in ustanovni član umetniškega kolektiva Freštreš ter član in vizualni koordinator skupine Nimaš izbire. S svojim delom se je predstavil na 34. Grafičnem bienalu Ljubljana – Iskra Delta, za katerega je oblikoval in sokuriral glasbeni program, in Mednarodnem festivalu KIBLIX 2020–2021, za katerega je oblikoval celostno grafično podobo. Prejel je dve Brumnovi nagradi in nagrado tresk. Razstavljal je v institucijah, kot so Moderna galerija Ljubljana, MGLC, Galerija Cukrarna, Jakopičeva galerija, Cankarjev dom, Aksioma, Osmoza, Kino Šiška, UGM Studio, Center sodobnih umetnosti Celje, Kibla PORTAL, Slovenski narodni muzej, festival Out to See v New Yorku idr. (Foto: osebni arhiv)


Kuratorka: Lara Reichmann
Pomoč pri 3D animaciji: Jaka Juhant
Glasba: Peter Ferlan
Produkcija: SCCA-Ljubljana
Podpora: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo
Zahvala: Forum Ljubljana/Svetlobna gverila