Ema Kugler na FeKK 2020

Avgust 2020
Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana


Foto: Asiana Jurca Avci / FeKK

Avgusta je bil v okviru 6. festivala kratkega filma FeKK prikazan tudi izbor iz filmskega/video opusa Eme Kugler. V sekciji Instant kult so bili v Slovenski kinoteki predvajani trije avtoričini kratki filmi: Hidra, Homo Erectus in Postaja 25. Veseli nas, da je bilo tudi s tem delo te pomembne, a premalo poznane avtorice, ki ga raziskujemo in arhiviramo pri SCCA-Ljubljana v okviru mednarodnega projekta Not Yet Written Stories, vključeno v slovensko filmsko zgodovino.

Oskar Ban Brejc je ob tem v festivalskem katalogu zapisal, da “se njenega dela nikakor ne smemo lotiti s konvencionalnega stališča naracije ali žanrske klasifikacije” in da se v njenih filmih “telo pojavlja vedno znova, nikoli kot dobesedno in izkustveno telo, ampak vedno kot arhetip in metafora”.Ema Kugler, Hidra, Produkcija: V.S. Video, Forum Ljubljana, VPK, 1993
 


Ema Kugler, Homo Erectus, Produkcija: ZANK, 2000
 


Ema Kugler, Postaja 25, Produkcija: Forum Ljubljana & VPK, 1997
 


Projekt Zgodbe, ki še niso napisane vodi Fundacija Arton iz Varšave, v njem pa poleg SCCA-Ljubljana sodelujeta še Ured za fotografiju iz Zagreba in Latvian Centre for Contemporary Art iz Rige. Vsaka partnerska organizacija bo raziskavo usmerila v umetnice, ki so bile v zgodovini sodobne umetnosti v razmerju do umetnikov v podrejenem položaju in pogosto spregledane.

Več o projektu Zgodbe, ki še niso napisane.
Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken si prizadeva za promocijo kratkega filma kot samostojne filmske forme in za širjenje filmske kulture v najširšem smislu. Osrednji projekt društva Kraken je FeKK – festival kratkega filma v Ljubljani, ki bo v letu 2020 doživel svojo šesto edicijo.


Organizacija: Društvo Kraken, ki je del konzorcija Veliki plan

Podpora: EU program Ustvarjalna Evropa, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo