Ema Kugler: Obisk ateljeja

Delavnica
12. 2. 2020
Atelje Eme Kugler, Ljubljana


Vsestranska umetnica Ema Kugler nas je popeljala po svojih umetniških projektih (performansih, večmedijskih projektih in video delih) v avtentičnem okolju njihovega nastanka. Je avtorica, ki sodeluje s številčno ekipo sodelavcev in nastopajočih, z leti pa vedno več segmentov svojih del naredi sama (scena, kostumi, montaža …). Dele scenografije, objekte, kipe in kostume smo lahko videli v tem velikem ateljeju v opuščeni hali za Železniškim muzejem, v katerem deluje že deset let in kjer je doslej pripravila tudi vrsto performansov in predstav. Spregovorila je o svojih umetniških postopkih in procesu dela, pa tudi o pogojih ustvarjanja in predstavitev njenih del. Študente in študentke je zanimal konceptualen okvir njenega opusa in tehnična izdelava, ki je vidno zahtevna in dolgotrajna.

Ema Kugler je del evropskega projekta Zgodbe, ki še niso napisane / Not Yet Written Stories, v katerem preučujemo ključne umetnice, ki so delovale/delujejo na področju akcije/performansa, filma in video umetnosti. Začetki njihovega delovanja segajo v različna obdobja 20. stoletja, s tem pa so povezane tudi značilnosti in specifike njihove prakse ter kontekst, ki je določal njihovo delo in delovanje. Rezultat raziskave bo urejena dokumentacija, razstava, arhiv v skupnem repozitoriju, konferenca in publikacija.


Projekt Zgodbe, ki še niso napisane vodi Fundacija Arton iz Varšave, v njem pa poleg SCCA-Ljubljana sodelujeta še Ured za fotografiju iz Zagreba in Latvian Centre for Contemporary Art iz Rige. Vsaka partnerska organizacija bo raziskavo usmerila v umetnice, ki so bile v zgodovini sodobne umetnosti v razmerju do umetnikov v podrejenem položaju in pogosto spregledane.

 

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.


Foto: Arhiv SCCA-Ljubljana


Organizacija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA

     

Podpora: EU program Ustvarjalna Evropa, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo