Irena Tomažin: Glas med vrsticami

Zvočna intervencija in performans

Četrtek, 1. junij 2017, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Projektna soba SCCA se je z leti vzpostavila kot referenčni prostor za umetniško delovanje in predstavljanje projektov v nastajanju – za inovativne site-specific intermedijske projekte, performanse in instalacije. Umetnice in umetniki so ta specifični fizični prostor, njegove spominske plasti in sledi ter vsebinske značilnosti vpeli v svoje snovanje projekta.

Plesalka, koreografinja in vokalna performerka Irena Tomažin je projekt Glas med vrsticami zasnovala kot intervencijo, ki bo vzpostavila zvočni dialog z video arhivom Postaja DIVA in knjižnim gradivom, ki se nahaja v Projektni sobi SCCA.

Izbrala bo predvidoma dvajset enot knjižnega, video in intermedijskega gradiva iz knjižnice ter video in medijskega arhiva Postaja DIVA ter posnela glasno branje. Nastala bo intermedijska zvočna instalacija, ki bo in-situinterpretirala knjižno, slikovno, video in intermedijsko gradivo v Projektni sobi SCCA. Zanimivo bo torej prisluhniti temu, kako nas z zvokom nagovarjajo knjige, video in intermedijska dela.


Irena Tomažin je plesalka, performerka,vokalistka in podiplomska študentka filozofije. Ustvarja inovativne predstave, zvočno-scenske kompozicije, v katerih povezuje gib in glas ter se z njimi predstavlja na mednarodnih festivalih v Sloveniji in tujini.

Podrobnejši življenjepis


Fotografije z dogodka
Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Posnetek dogodka
Kamera in montaža: Anita Budimir


Brez žebljev in podstavkov 2017
V okviru serije Brez žebljev in podstavkov tudi v letu 2017 predstavljamo pomembne intermedijske in multidisciplinarne umetnike. Serija projektov je diskurzivne narave, predstavlja pa avtorje, ki delujejo na področju sodobnih umetniških praks (instalacije, performansa, videa, zvoka, interdisciplinarnih in spletnih projektov). V Projektni sobi SCCA avtorji uporabljajo različne medije in programska orodja, ki omogočajo intermedijske projekte na računalniških zaslonih, televizijskih ekranih in stenskih projekcijah. Poleg razstave manjšega formata ali manjše in-situ intervencije oziroma performansa v Projektni sobi SCCA je dogodek namenjen predvsem predstavitvi umetniškega opusa avtorja ali avtorice ter temeljnih izhodišč za njeno/njegovo delo, ki služi kot povod za pogovor s publiko. Sodelovanje občinstva v diskusiji širi interpretativno polje umetniških praks, umetnikom pa je refleksija vzpodbudna povratna informacija.

Vabljeni umetniki: 
Irena Tomažin (31. 5.), Kent Chan (Singapur), Yunnia Yang (Tajvan), Nika Oblak & Primož Novak


Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana
Program Brez žebljev in podstavkov podpira: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo
Kontakt: SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, Slovenija, tel.: 01 431 83 85, info@scca-ljubljana.si, www.scca-ljubljana.si