Iz arhiva Postaje DIVA: Spletno in skupno

Kiblix 2020-2021
Četrtek, 29. 4. 2021, 19.00
Spletna projekcija in pogovor
Gostja: Anja Medved
Povezava: https://kiblix.org/streaming


Postaja DIVA na festivalu Kiblix 2020-2021

Mednarodni festival umetnosti, tehnologije in znanosti Kiblix 2020-2021 gosti arhiv Postaja DIVA z nizom dogodkov v aprilu in maju. Krovna tema festivala Virtualni svetovi danes je usmerjena v kritično vrednotenje presečišč in ločnic med virtualnim in fizičnim ter raziskovanje in kritiko sodobnih tehnoloških medijev ter njihovo uporabo v sodobni umetnosti, kulturi in izobraževanju, kar je še posebej zanimivo v času epidemijskih omejitev, ko je za veliko ljudi digitalno in virtulano postalo prevladujoče okolje za delo, komunikacijo, izobraževanje in zabavo.

V nizu štirih dogodkov pod skupnim naslovom Iz arhiva Postaje DIVA pripravljamo serijo spletnih video projekcij na temo računalniške in spletne umetnosti, dojemanja telesnosti v virtualnem okolju in posredovanih občutkov. Namen spletnih projekcij je seznaniti se z deli iz digitalnega arhiva, spoznati posamezne avtorice in avtorje ter ustvariti prostor za skupni premislek, diskusijo in izmenjavo znanja. Posamezni dogodek bo temeljil na izboru (tudi starejših) del iz arhiva Postaje DIVA in pogovoru z avtoricami in avtorji. Izhajajoč iz spletnega konteksta dogodkov bo poudarek na delih, s katerimi bi želeli odpreti razpravo o novi realnosti percepcije umetnosti skozi digitalno izkušnjo. Pogovore bosta moderirali Irena Borić in Vesna Bukovec.

PROGRAM


Iz arhiva Postaje DIVA: Spletno in skupno

Kuratorka: Irena Borić

Ogledali si bomo film Anje Medved in Patricije Maličev, v katerem se o zagatah človeštva pogovarjata z ustvarjalci, znanstveniki in filozofi. O bivanjskih in okoljskih vprašanjih s filozofskih perspektiv. Ali smo zaradi bliskovitega tehnološkega razvoja v protislovju do narave? Po ogledani projekciji bo sledil pogovor selektorice Irene Borić z režiserko Anjo Medved ter sodelavko Postaje DIVA Vesno Bukovec.

Anja Medved, Patricija Maličev, Zbrani – Zaupno o skupnem
Kinoatelje, Zavod Kinoatelje, Zavod Kinokašča, 2013, 65′
» video

 


Anja Medved (1969, Nova Gorica) je avtorica dokumentarnih filmov, videa in gledaliških predstav. Študirala je gledališko in radijsko režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Po končanem študiju se je izpopolnjevala v Los Angelesu, kjer je v okviru kolektiva Microinternational ustvarjala na področju videa in performasa. Po vrnitvi je sodelovala pri scenskih projektih Marka Peljhana ter asistirala pri gledaliških predstavah v Drami, Mladinskem gledališču in Primorskem dramskem gledališču. Leta 1997 je režirala predstavo Noč po istoimenskem filmu Michelangela Antonionija. Svojo prvo samostojno razstavo videa z naslovom Frequenze Notturne je realizirala leta 2000 v galeriji Kapelica. Režirala je več kot 20 dokumentarnih del, v katerih se posveča predvsem raziskovanju relacij med osebnim in kolektivnim spominom obmejnega prostora. Večino filmov in projektov je realizirala v tandemu s svojo mamo Nadjo Velušček v okviru čezmejne organizacije Kinoatelje. Je soustanoviteljica Zavoda KINOkašča / CINEMattic – filmske produkcije in hranilnice spomina. Živi in dela na Goriškem.
Anja Medved na Postaji DIVA

Irena Borić je samozaposlena v kulturi kot urednica, kuratorka in kritičarka. Diplomirala je iz zgodovine umetnosti in zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu in Arts And Heritage: Policy, Management and Education na Univerzi v Maastrichtu na Nizozemskem. Sodelovala je pri projektih Ekonomije ljubavi/Politike osjećaja (2012–), Srami se! (2013) in net.cube (2015–). Kurirala je številne razstave, med drugim Truth that Lies (2019) in Niski tonovi zemljine pjesme (2019). Pripravila je številne diskurzivne dogodke,  so-zasnovala in organizirala je simpozij Iracionalnost bienala (2018) v MGLC, Ljubljana in seminar Skice za kurikulum: Oblici i izazovi umjetničke edukacije (2017) na ALU, Zagreb. Je ena izmed urednikov neodvisne založniške platforme INCA press in članica hrvaške sekcije AICA. Kurira in organizira izobraževalni program pri KIBLI.

Vesna Bukovec (1977) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je družbenokritična avtorica, ki se izraža v različnih medijih, pri čemer je poleg videa v ospredju predvsem risba. Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav v domačem in mednarodnem prostoru. Deluje tudi na področju grafičnega oblikovanja in kuriranja video umetnosti. Od leta 2015 je strokovna sodelavka Postaje DIVA pri SCCA-Ljubljana.


Mednarodni festival umetnosti, tehnologije in znanosti Kiblix poteka v organizaciji KIBLE iz Maribora od leta 2002.  Je odprtokodni festival, ki povezuje umetnost, tehnologijo in znanost. Problematizira dva različna aspekta: vpliv znanosti in tehnologije na socialno življenje posameznika ter raziskovalno poglabljanje v skrivnosti znanosti, ki nam narekuje prihodnost. Oboje pa poskuša ponuditi rešitve za premoščanje nemoči posameznika v sodobni družbi. Je del projekta RUK (2019–2022). RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku partnerji Delavski dom Trbovlje, PiNA in KIBLA na osi Trbovlje-Koper-Maribor razvijajo inovativne produkte in storitve za humano tehnologijo prihodnosti. Več o festivalu Kiblix 2020-2021.

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti. Temelji na zbiranju video materialov v okviru razširjenega pojma nacionalnega konteksta in vključuje umetnice in umetnike, ki delujejo v slovenskem in/ali mednarodnem prostoru.


Produkcija: KID KIBLA in SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA