Izgubljeni horizont: Program IV

Prikaz filmskega/video opusa Marka A. Kovačiča iz let 1983–2021
Projekcije, razstava in pogovori

Četrtek, 23. 3. 2023, 21.00
Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana
in
Baza slovenskih filmov (BSF), 20.–26. 3. 2023


Dosje 83:03, Marko Kovačič, Slovenija, 2004, digitalni format, 45’40” (zanka)

Program predstavlja 3-kanalno videoinstalacijo na odru Slovenske kinoteke, zasnovano na podlagi Kovačičevega retrospektivnega dela Dosje 83:03. V njem avtor pred gledalca postavi zajeten umetniški dosje svojega dvajsetletnega ustvarjanja. Dogodki-podobe se pred gledalko_cem vrstijo kot sekvence ter se skozi čas in prostor sestavljajo v pripoved, ki temelji na osebni in kolektivni zgodovini. Dokumentarni, medijski in delovni posnetki se prepletajo z osebnimi spomini, kontekstualnimi komentarji in avtorjevimi razmišljanji. Dvajset let pozneje je premišljanje v videoprostoru ponujeno tudi obiskovalkam_cem Slovenske kinoteke.


Spremljevalni program na spletu

20.–26. 3. 2023
Baza slovenskih filmov (BSF)

Program sestavljajo TV dokumentarne oddaje o večmedijskem umetniku in režiserju Marku A. Kovačiču in posnetki pogovorov ter predavanja, realizirani v okviru njegove retrospektive videov in filmov v Slovenski kinoteki (december 2022–marec 2023).

Videli bomo dva portreta umetnika, narejena v različnih obdobjih njegovega ustvarjanja: prvi prikaže umetnikovorazmišljanje in večmedijsko prakso v okviru ljubljanske alternativne scene v osemdesetih letih prejšnjega stoletja (Podoba št. 5), drugi pa njegov opus v novem tisočletju (Zapeljevanje pogleda). Tretja je TV znanstvena oddaja z Markom A. Kovačičem aka dr. Skavčenkom, raziskovalcem in skrbnikom znanstvenofantastične futuristične Civilizacije plastosov, ki jo je umetnik zasnoval v devetdesetih letih.

Na ogled so tudi pogovori z umetnikom ob video in filmskih večerih v Slovenski kinoteki, v katerih so sodelovale_i: Barbara Borčić, Peter Cerovšek in Igor Prassel. Dr. Melita Zajc je naslovila svoje predavanje kot uvod v Kovačičev filmski opus Filmi Marka A. Kovačiča kot odkrivanje zapeljivosti realnega in govorila tudi o materialnosti medijev.

Podoba št. 5: Marko Kovačič
Zemira Alajbegović, Neven Korda, Kanal A, 1993, 40′
Intervju je del serije televizijskih oddaj Podoba Zemire Alajbegović in Nevena Korde predvajane na Kanalu A. Predstavitev del umetnika Marka Kovačiča: skulpture, delovanje v Gledališču Ane Monro, avtorska video dela. Intervju z umetnikom je naredila Zemira Alajbegović. Uporabljeno je gradivo iz arhivov umetnika, Gledališča Ana Monro, VS Škuc-Foruma in Brut Filma.
Zapeljevanje pogleda
Amir Muratović, RTV Slovenija, 2007, 14’30”
Niz dokumentarnih oddaj o slovenski sodobni umetnosti Zapeljevanje pogleda nastaja v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija. Sezona 1, epizoda 3: Marko A. Kovačič si je izmislil lastno civilizacijo, družbeno ureditev in medčloveške odnose. Plastosi so kombinacija živih mehanizmov z organskimi deli, bivajo v komorah in ob stiku z ljudmi otrpnejo. Muzej je poimenoval “Javka pri rdeči zvezdi”.
Razpoke časa (Izzivi)
Igor Vrtačnik, RTV Slovenija, 2001, 21′
Dokumentarec o Civilizaciji Plastosov je nastal v okviru znanstvenega uredništva TV Slovenija. Spremlja znanstvenika in skrbnika Plastosov Dr. Skavčenka v svojem skrivnem laboratoriju in na poti novih odkritij ob ljubečih srečevanjih s temi prijaznimi bitji in razkrije tudi nekaj podrobnosti iz njihovega vsakdanjega življenja.
Izgubljeni horizont: Program I (pogovor)
SCCA-Ljubljana, Slovenija, 2022
Pogovor Igorja Prassla, Marka A. Kovačiča in Barbare Borčić ob začetku cikla Izgubljeni horizont v Slovenski kinoteki.
Izgubljeni horizont: Program II (pogovor)
SCCA-Ljubljana, Slovenija, 2023
Pogovor Igorja Prassla, Marka A. Kovačiča in Petra Cerovška ob drugem programu cikla Izgubljeni horizont v Slovenski kinoteki.
Izgubljeni horizont: Program III (predavanje in pogovor)
SCCA-Ljubljana, Slovenija, 2023
Uvodno predavanje Filmi Marka A. Kovačiča kot odkrivanje zapeljivosti realnega dr. Melite Zajc ob tretjem programu cikla Izgubljeni horizont v Slovenski kinoteki ter pogovor med Igorjem Prasslom in Markom A. Kovačičem po zaključku projekcije.

 


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Program v Slovenski kinoteki (december 2022–marec 2023) 
6. december 2022 / 24. januar / 28. februar / 23. marec 2023
Priprava programa: SCCA-Ljubljana in Slovenska kinoteka
Kuratorka in kurator: Barbara Borčić, Peter Cerovšek

Program avtorskega opusa Marka A. Kovačiča s projekcijami, razstavo in spremljevalnim programom pripravljamo v sodelovanju s Slovensko kinoteko. V arhivu Postaja DIVA hranimo njegova dela in jih v zadnjem času še posebno sistematično raziskujemo, saj umetnik sodi med pomembne predstavnike filmske in videoustvarjalnosti pri nas. Odslej pa bo Kovačičev filmski in videoopus v arhivu hranila tudi Slovenska kinoteka.

Dela Marka A. Kovačiča bodo tokrat prvič celovito postavljena na ogled in v razmislek strokovnjakinjam_om ter širši javnosti in tudi mlajši generaciji, ki jih morda še ne pozna. Kratke filme in videodela pri nas v kinodvoranah ali na televiziji redko prikazujejo, bolj ali manj jih lahko vidimo zgolj na festivalih (npr. festival kratkega filma FeKK in festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana). Program, ki bo delno dostopen tudi na spletni Bazi slovenskega filma, nas bo s projekcijami enkrat na mesec vse od decembra 2022 do marca 2023 peljal skozi Kovačičev štiridesetletni opus, ki obsega narativna, performativna, eksperimentalna in dokumentarna dela, od zgodnjih analognih na magnetnem traku (VHS, U-matic, Beta) do poznejših digitalnih formatov.

VEČ


Koprodukcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA in Slovenska kinoteka
Partnerja: RTV SlovenijaBaza slovenskih filmov (BSF)
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo