IZLAND: Lab Loops IX

Pregledna razstava
17.–21. 8. 2021
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
FeKK – festival kratkega filma Ljubljana
Odprtje: torek, 17. 8., 19.30 (vhod z muzejske ploščadi)
Razstava bo odprta od od torka do sobote med 20.00 in 24.00.


AV performans IZZA, JUNEsHELEN + IZLAND, letni kino Arrigoni, Izola, 2014, foto: Karim Shalaby

Prva pregledna razstava delovanja dvojca IZLAND, ki ga sestavljata avtorja Gašper Milkovič Biloslav in Marko Vivoda, je zasnovana specifično za prostor Projektne sobe SCCA na Metelkovi 6, kjer bodo v času mednarodnega festivala kratkega filma FeKK na ogled posnetki AV instalacij, živih nastopov in videospotov, ki so v zadnjih devetih letih nastali v sodelovanju z različnimi avtorji elektronske, sodobne in resne glasbe. Postavitev prinaša laboratorijske zanke (lab loops), delne rekonstrukcije produkcije posameznih projektov in s tem vpogled v procese nastajanja hipnotičnih analognih vizualij, ki temeljijo na kemičnih reakcijah mešanja tekočin in raztopin različnih gostot, eksperimentiranju z elektromagnetnim valovanjem in vplivom zvoka na materijo ter manipulaciji video signalov.

Postavitev v štirih “postajah” naslavlja tudi vprašanje arhiviranja umetniške prakse, ki temelji na efemernosti živih dogodkov in interaktivnih instalacij, vezanih na čas in zvok. Pri IZLAND video zapis predstavlja zgolj polovico kompleksne kreativne rabe tehnologij, ki prav z možnostjo vpogleda v nastanek vizualij na tokratni razstavi, prinaša enkratno priložnost za potešitev naše radovednosti. Razstavljeni bodo arhivski posnetki različnih živih AV nastopov, vizualije za album π Random Logic (2017), videospot Puščava ŠKM Bande (2017) in trilogija Srečne mladine, posneta v sodelovanju z Matejem Kolmankom: Napovednik, Comadia sp., Trampolin, infrastruktura (2018).


O njunem delu je pesnik Karlo Hmeljak zapisal:

Način, na katerega Izland (Marko Vivoda in Gašper Milkovič Biloslav) tvori svoje vizualne pokrajine, je v svojem temelju dokaz za nezadostnost kakršnegakoli dualizma ob razumevanju optične izkušnje, ki smo ji ob njunem delu izpostavljeni. Klasifikacije tipa: analogno/digitalno, realno/virtualno, konkretno/abstraktno, sprevržeta in gledalcu omogočita, da ni potrebno izbrati, saj je oboje vsebovano znotraj singularnosti zaznanega. Podobe, ki smo jim priča, in nas osupnejo s svojo neverjetnostjo, merijo na točno tisto komponento vidnega, ki ji lahko rečemo čudenje, saj za zabeleženo sprva ne najdemo referenčne opore. Od tod tudi lepota, od tod definicija vizije (vidna zaznava brez stvarne podlage), saj videnega ni mogoče umestiti v nek znan register. Vsaj dokler se ob gledanju ne pojavijo določeni elementi, malenkostne nepravilnosti, ki nek delec vidne površine lahko umestijo v horizont predmetnega. Bodisi je to mehurček zraka na gibljivih raznobarvnih gladinah bodisi prašni delec, ki tone čez polje slike in nam zato priča o prostoru, ki ga gledamo, kot o nečem tekočem. V tej razpoki vizije, se izkušnja še poglobi, gledanje in mišljenje sta zdaj izzvana; gledalec se zaloti pri poskusu, da bi razumel, saj postane jasno, da je vsaka od teh pokrajin utemeljena v snovnosti, da konstrukcija vizij izhaja iz nečesa materialnega, da je znotraj teh prostorov vsebovano nekaj, kar staplja opozicije in gledalcu upodobi svet, ki je hkrati neverjeten, a tukajšnji, ki je nepoznan, a ne tuj, ki je, skratka, lep in mogoč.


IZLAND sta Gašper Milkovič Biloslav in Marko Vivoda. V svojih živih nastopih razvijata inovativne oblike VJ-janja, ki temeljijo na analogni izkušnji, in raziskujeta ustvarjanje abstraktnih vizualnih realnosti ob eksperimentiranju z raznimi analognimi tehnikami. Njuna posebnost je analogni pristop, ki pa vizualno daje vtis digitalnega. Posnetkov ne manipulirata v smislu bogatega plastenja in uporabe filtrov na računalniku, ampak se posvetita generiranju podobe v živo – v petrijevki, s pomočjo kemijskih reakcij preprostih tekočin in kemikalij iz domače kuhinje, dodajata pa tudi barvila in topila. Vse to od blizu snemata s kamero z makro objektivom. Navdihujejo ju kemijski poizkusi, interaktivna umetniška dela, eksperimentalni filmi in animacija, zakonitosti kimatike in mehanskih igračk, s katerimi ustvarjata vizualne performanse v živo, instalacije ter vizualije za koncerte, live acte, film, gledališke in plesne predstave.

Seznam projektov (pdf)


UMETNIŠKA DELA NA RAZSTAVI


FOTOGALERIJA

Odprtje razstave, foto: Asiana Jurca Avci in arhiv SCCA-Ljubljana

Postavitev del, foto: arhiv SCCA-Ljubljana


MEDIJSKE OBJAVE


Kuratorka in kurator: Vesna Bukovec, Peter Cerovšek
Produkcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA, Društvo Kraken
Podpora: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javno upravo
Zahvala: Društvo Škuc, Zavod Cona, Društvo Ljudmila, Forum Ljubljana, Slovenska kinoteka, Društvo PiNA, Miha Zupan