Kdo se boji videa?

Brezplačno spletno izobraževanje za osnovnošolske in srednješolske učiteljice in učitelje
Torek, 16. 11. 2021, 16.00–17.30
Zoom srečanje
Rok za prijavo: petek, 12. 11. 2021 (do 17.00)


Kolaž videov Danila Milovanovića (Plastic Makes It Static), Polonce Lovšin (Nazaj v mesto / Back to the City), Vesne Bukovec (Consumer Culture) in Saša Sedlačka ( Veliki izklop / The Big Switch Off).

Ponovno izvajamo brezplačno spletno izobraževanje, ki je bilo lansko leto razvito v sklopu projekta Filmska osnovna šola (Art kino mreža Slovenije) in v sodelovanju z SCCA-Ljubljana ter Postajo DIVA. Izobraževanje je namenjeno vsem učiteljem_icam, posebej pa ga priporočamo učiteljem_icam Likovne vzgoje in Umetnosti, učiteljem_icam izbirnega predmeta Film ali Filmska vzgoja ter ostalim, ki v svoje delo vključujejo tovrstne vsebine.

Kakšne so možnosti filmske vzgoje s pomočjo umetniškega videa in eksperimentalnega kratkega filma? Kako lahko z učenkami in učenci obravnavate temo potrošništva in ekologije na konkretnih primerih umetniških del iz arhiva Postaja DIVA? Udeleženci_ke delavnice prejmete izdelana pedagoška gradiva za delo z učenkami in učenci.


POTEK IZOBRAŽEVANJA

Izobraževanje bo potekala preko spleta (Zoom srečanje) v torek, 16. novembra od 16.00–17.30.

Ob prijavi na izobraževanje prejmete navodila s povezavami do videov ter povezavo in geslo do Zoom srečanja. Pred začetkom usposabljanja poteka individualni ogled petih videov na spletni strani Postaje DIVA ob krajši nalogi ter ogled spletnega predavanja umetnice in pedagoginje Ane Čigon o začetkih in razvoju video umetnosti.
V okviru Zoom delavnice bo umetnica in strokovna sodelavka arhiva Postaje DIVA Vesna Bukovec predstavila spletno stran arhiva in načine njegove uporabe. Sledi uvod pedagoginje in avtorice pedagoških gradiv Marine Katalenić o možnostih uporabe umetniških videov v pedagoškem procesu ter skupna analiza in pogovor ob izbranih videih na temo ekološke problematike in potrošniške kulture.

Prijave na delavnico sprejemamo preko spletnega obrazca.

Rok za prijavo: petek, 12. 11. 2021 (do 17.00)

Za vsa vprašanja pišite na postaja.diva@scca-ljubljana.si.


PEDAGOŠKO GRADIVO
Avtorica pedagoških gradiv je Marina Katalenič (Filmska osnovna šola).


PREDAVANJE ANE ČIGON

Video umetnost, PPT predstavitev


IZVAJALKE IZOBRAŽEVANJA

Marina Katalenić (1986) je profesorica umetnostne zgodovine in zgodovine. Z Nacionalnim filmsko-vzgojnim programom Art kino mreže Slovenije (šolsko leto 2014/2015) je začela delovati kot filmsko-vzgojna delavka. Od leta 2015 je samozaposlena v kulturi, pedagoginja in kuratorka. Na področju filmske vzgoje sodeluje z Art kino mrežo Slovenije, Javnim zavodom Kinodvor, Zavodom RS za šolstvo, Društvom Slon, Pionirskim domom, Zavodom za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto itd. Je izvajalka pogovorov ob šolskih projekcijah, koordinatorka nacionalnega projekta Art kino mreže – Filmska osnovna šola, ki usposablja strokovne delavce osnovnih šol o filmski vzgoji, vodja filmsko-vzgojnega projekta ABC animiranega filma, avtorica in urednica pedagoških gradiv ter avtorica knjižic za otroke v Zbirki Kinobalon. Od šolskega leta 2019/20 pripravlja in izvaja filmsko-vzgojni program v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

Ana Čigon (1982) je umetnica, ki ustvarja na področju videa, filma in performansa. Je magistrica umetnosti s področja videa (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana) in diplomantka magistrskega študija Interface Cultures na Kunstuniversität v Linzu v Avstriji. V dela pogosto vpleta elemente humorja in ironije in se v produkcijskem procesu ne omejuje na en sam medij. Svoja dela razstavlja na samostojnih razstavah in na filmskih festivalih v Sloveniji in tujini. Za svoje umetniške videe je prejela več priznanj, med drugim nagrado skupine OHO, bila je finalistka nagrade Henkel Slovenija in finalistka nagrade fundacije Vordemberge-Gildewart. Od leta 2012 je delno zaposlena kot učiteljica za film in video na programu umetniške gimnazije, dramsko-gledališka smer (od leta 2017 smer gledališče in film), na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana.

Vesna Bukovec (1977) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je družbenokritična avtorica, ki se izraža v različnih medijih, pri čemer je poleg videa v ospredju predvsem risba. Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav v domačem in mednarodnem prostoru. Deluje tudi na področju grafičnega oblikovanja in kuriranja video umetnosti. Od leta 2015 je strokovna sodelavka Postaje DIVA, arhiva umetniškega videa, filma in novomedijske umetnosti pri SCCA-Ljubljana.


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti v slovenskem prostoru.


Organizacija:  SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA
Podpora: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za javno upravo