Kent Chan: Arhivi podob in neodvisna prizorišča. Neskončna zbirka podob in vprašanje skrbništva.

Pogovor z umetnikom in predstavitev razstavnega projekta

Torek, 14. november 2017, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Singapurski umetnik in kurator Kent Chan bo spregovoril o svojem ukvarjanju z video arhivi. Na povabilo SCCA in arhiva Postja DIVA se umetniku zdi intrigantno, kako se njegov, izrazito oseben in neinstitucionalen pristop k arhiviranju kot igri dopolnuje z bolj institucionalnim pristopom k arhiviranju, kot ga ima SCCA-Ljubljana.

V Projektni sobi SCCA bo vzpostavil dialog med video in medijskim arhivim Postaja DIVA in sodobno singapursko kinematografijo. Z njo se je že ukvarjal v dveh projektih, Moving Images Archive in Temporary Repositories, ko je pregledal 698 singapurskih filmov, kratkih filmov in video del. Ogled je kulminiral v izgradnjo osebnega arhiva gibljivih slik, saj je Kent Chan kot gledalec zavzel pozicijo personaliziranega pogleda na zgodovino filma v Singapurju.

Njegovo kuratorsko delo pa spreminja razstavišča v prostor, ki se začasno lahko spremeni v platformo za sodelovanje ali umetniški studio, tako da ima občinstvo možnost vzpostaviti neposreden stik z umetniki. Leta 2013 je sokuriral tudi razstavo, posvečeno zgodovini kuratorstva v Singapurju (projekt A History of Curating in Singapore).

Na pogovoru bo umetnik predstavil tudi svoje ostalo delo z vidika raznolikosti (od video in filmskih projektov, diskurzivnih projektov v obliki javnih pogovorov ter samostojnih in skupinskih kuratorskih projektov). Hkrati bo Kent Chan zaradi svoje izkušnje stalnega prehajanja med evropskih in južnoazijskim prostorom tematiziral pozicijo »tujca« in »domačina«.


Kent Chan je singapurski umetnik, režiser in kurator. Dokončal je podiplomski študij na Sandberg inštitutu na Nizozemskem (2015), diplomiral pa na Lasalle College of the Arts v Singapurju s področja filmske produkcije (2008). Njegova umetniška praksa povezuje sodobno umetnost, fikcijo in film z vidika estetske izkušnje in produkcije znanja. Poseben interes posveča »tropski domišljiji« in razmerju med gibljivi slikami in urbanimi prostori oz. mesti. Njegova dela se pogosto referirajo na druga umetniška dela, s čimer Chan raziskuje dvoumnost, ki preči umetnost (in umetniško prakso) ter vsakdanje življenje. Izraža se v formi filma, piše besedila, pripravlja projekte v obliki pogovorov o umetnosti ter kurira razstave.
CV


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Brez žebljev in podstavkov 2017
V okviru serije Brez žebljev in podstavkov tudi v letu 2017 predstavljamo pomembne intermedijske in multidisciplinarne umetnike. Serija projektov je diskurzivne narave, predstavlja pa avtorje, ki delujejo na področju sodobnih umetniških praks (instalacije, performansa, videa, zvoka, interdisciplinarnih in spletnih projektov).

Vabljeni umetniki v letu 2017:
Irena Tomažin, Kent Chan (Singapur), Yunnia Yang (Tajvan), Primož Novak & Nika Oblak

Projekt Kenta Chana podpira National Arts Council Singapore.