Kent Chan: Naj se glasba (spet) zavrti

Razstavna predstavitev raziskave arhiva Postaja DIVA
Eklektični re-mix AV materiala

Petek, 6. julij 2018, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Ob 22. uri
Vzporedni DJ dogodek v Modrem kotu (Tovarna Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana)
DJ: Horizon99 (Singapur) in Modem (Slovenija)


Singapurski umetnik in kurator Kent Chan je začel raziskovati video in novomedijski arhiv Postaja DIVA leta 2017. Zanima ga primerjava med lastnim, izrazito osebnim in neinstitucionalnim pristopom k arhiviranju in bolj institucionalnimi arhivskimi praksami, kot jih razvija SCCA-Ljubljana. Njegova začetna pozicija ga vodi v spreminjanje razstavišča v prostor, ki se začasno lahko spremeni v platformo za sodelovanje ali umetniški studio. Tej smeri je sledila raziskava, ki se zdaj zaključuje s projektom Naj se glasba (spet) zavrti, osredotočenem na AV gradivo v arhivu Postaja DIVA iz osemdesetih let.

Je bila revolucija duh časa 80-ih? Je bila rutina vsakdana uglašena z ritmom ljudi? Video spoti iz osemdestih (iz arhiva Postaja DIVA) so pogled v kristalno kroglo, ki v nazaj zavrtenem posnetku ter s spremljavo punka in underground glasbe odsevajo (ne)srečne dogodke osemdesetih let preteklega stoletja.

Razstava in njen naslov sta reminiscenca predstavitve slovenske video umetnosti v singapurski tovarni televizorjev leta 1989. Razstava, ki se je takrat znašla v vrtincu družbenih sprememb osemdesetih let, bo v današnjem, še bolj negotovem času ponovno »zaigrala«. Ji lahko današnji čas prisluhne na enak način? S pozicije katere politike, s katerimi posnetki in kako naglas? (Kent Chan)


Korespondenca o pripravi razstave leta 1989 in 2018 (pdf)


Vzporedni DJ dogodek v Modrem kotu (Tovarna Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana)

Razstavo spremlja vzporedni dogodek – post-klubska platforma, ki jo bodo v Modrem kotu (Tovarna Rog) v petek, 6. julija, od 22. ure dalje vzpostavili didžeji Horizon99 (Singapur) in Modem (Slovenija). Oba dogodka druži eklektični re-mix, bodisi AV bodisi zvočnega materiala.


Kent Chan je singapurski umetnik, režiser in kurator. Dokončal je podiplomski študij na Sandberg inštitutu na Nizozemskem (2015), diplomiral pa na Lasalle College of the Arts v Singapurju s področja filmske produkcije (2008). Njegova umetniška praksa povezuje sodobno umetnost, fikcijo in film z vidika estetske izkušnje in produkcije znanja. Poseben interes posveča »tropski domišljiji« in razmerju med gibljivi slikami in urbanimi prostori oz. mesti. Njegova dela se pogosto referirajo na druga umetniška dela, s čimer Chan raziskuje dvoumnost, ki preči umetnost (in umetniško prakso) ter vsakdanje življenje. Izraža se v formi filma, piše besedila, pripravlja projekte v obliki pogovorov o umetnosti ter kurira razstave.

Horizon99 je serija glasbenih oddaj, ki uporablja žur kot formo, klub kot situacijo in glasbo kot vezivo. Skupaj vzpostavljajo možnost kolektivnega, ki presega realizem kapitalizma. H99 je spletni arhiv za vsebine, ki so nastale kot del projekta H99; tega trenutno sestavljajo aktualne in serijske publikacije/zvočne izdaje. Večina jih poskuša »zvočiti« prihodnost in njene različne imaginarije ter jih hkrati tudi presegati.

Modem vas preko radia priklaplja na medmrežje, kjer vas vodi skozi prezrte predele spletnega podtalja, obenem pa raziskuje, analizira in predvsem uživa najnovejše odvode sodobne elektronske glasbe. Modem je Matej Mihevc, v radijskem etru pa je vsak drugi ponedeljek ob desetih zvečer na Radiu Študent. Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Medijski odzivi


Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana, julij 2018
Zahvala: Matej Mihevc, Una Larisa Pečovnik, Modri kot

Program Brez žebljev in podstavkov podpira: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo