Kino integral / V-F-X Ljubljana predstavlja: Njeno ime je bilo Evropa

Projekcija in pogovor
Sreda, 23. 11. 2022, 21.00
Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana
Vstopnice: 4,4 € (Kinopolis 2,2 €)


OJOBOCA, Njeno ime je bilo Evropa (Her Name Was Europa), 2020

V Ljubljano prihajata berlinska umetnika Anja Dornieden in Juan David González Monroy (OJOBOCA). Kuratorka Katrin Mundt je njun film Instantno življenje (Instant Life, Nemčija/ZDA, 2021– nastal je v sodelovanju z Andrewom Kimom – vključila v svoj izbor Zagonetke, ki smo ga spomladi predstavili na festivalu V-F-X Ljubljana v Slovenski kinoteki.

Predstavila bosta večkrat nagrajeni eksperimentalni dokumentarec, posnet na 16-mm trak, Njeno ime je bilo Evropa, ki v poskusu obuditve mitološkega bitja med fikcijo in znanostjo predstavlja nič manj mitološko idejo Evrope. Pred tem pa si bomo ogledali Entuziazem, kratki film o želji videti mačko, posnet na 35-mm trak. Oba filma filma bosta predvajana v izvirnih formatih.

Projekciji sledi pogovor Anje Banko (Slovenska kinoteka) z avtorico in avtorjem v angleškem jeziku.


OJOBOCA, Entuziazem
Enthusiasm, režija: Anja Dornieden, Juan David González Monroy, Nemčija, 2022, 35 mm, barvni, angleški podnapisi, 8′
Film o želji videti mačko.
OJOBOCA, Njeno ime je bilo Evropa
Her Name Was Europa, režija: Anja Dornieden, Juan David González Monroy, Nemčija, 2020, 16 mm, čb, angleški podnapisi, 76′
Tur je ime divjega prednika sodobnega goveda. Tur je poseben tudi zato, ker je prvi dokumentiran primer izumrtja neke vrste. Zadnji znani divji tur je umrl v Jaktorówskem gozdu na Poljskem l. 1627. Tako lov kot začetek gojenja udomačenega goveda sta pripeljala do zmanjšanja števila živali in izginotja vrste. A vrednost turov ne izvira zgolj iz tega, da služijo kot hrana ljudem. Tem živalim so pripisovali lastnosti, kot so hitrost, vzdržljivost in pogum, ki so jih navdajale z veliko simbolično močjo. Nekaterim delom telesa so pripisovali nadnaravne moči. Koža na čelu in kost v obliki križa v srcu sta bili cenjeni zaradi čarobnih lastnosti. Tisti, ki so jih nosili, so prevzeli lastnosti živali. V 20. stoletju so se pojavile pobude, da bi tura obudili nazaj v življenje.

Anja Dornieden in Juan David González Monroy sta filmska ustvarjalca iz Berlina, ki delujeta pod skupnim imenom OJOBOCA. Prakticirata ororizem, simulirano metodo notranje in zunanje transformacije. S svojimi filmi in performansi sta se predstavila na najrazličnejših prizoriščih in festivalih po vsem svetu, med drugim v Wexnerjevem centru za umetnost, Österreichische Filmmuseum, Museum of the Moving Image, Anthology Film Archives, Haus der Kulturen der Welt, Kunstverein München, Ullens Center za sodobno umetnost, Mednarodni filmski festival v Rotterdamu, Berlinale, New York Film Festival, Visions du Réel, RIDM, Ann Arbor Film Festival in Edinburgh International Film Festival. Sta člana filmskega laboratorija LaborBerlin, neodvisnega koletkiva umetnic_kov.
ojoboca.com


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Produkcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA
Partner: Slovenska kinoteka

Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Oddelka za kulturo in Evropo Berlinskega senata