Klubska scena Ljubljana – New York

Pogovor med Zemiro Alajbegović in Jakom Yuzno o klubskih scenah v Ljubljani in New Yorku v 80. in 90. letih, o samoorganiziranju in kolektivnem delovanju.

Petek, 23. 10. 2020, 18.00
SCCA-Ljubljana

Pogovor bo potekal v živo preko spletnega prenosa in bo v angleškem jeziku. Povezavo na pogovor bomo objavili na tej strani in na FB strani SCCA-Ljubljana.


Zemira Alajbegović in Neven Korda: Staro in Novo; produkcija V.S. Video/Forum Ljubljana, VPK in TV Slovenija, 1997

Pogovor bo sopostavil dva aspekta, osebnega (Zemira Alajbegović) in raziskovalnega (Jake Yuzna), ki vsak na svoj način predstavljata klubsko sceno, v kateri je imel video bistveno vlogo, kot del klubskega programa, orodje dokumentiranja in umetniško izrazno sredstvo.

Zemira Alajbegović bo skozi osebne izkušnje in vpletenost – kot protagonistka, avtorica in organizatorka – govorila o klubskem dogajanju v Disku FV in o videu v povezavi z mladinsko subkulturo, rockovskim in punkovskim glasbenim in klubskim dogajanjem in večmedijsko prakso ter o ŠKUC-Forum video produkciji v zgodnjih osemdesetih letih. Za subkulturno in alternativno sceno v Ljubljani so bile značilne samoorganizacija, kolektivno delovanje, ki je privedlo tudi do vzpostavitve lastnih produkcijskih in prireditvenih prostorov, »lastne institucije, lastnih sredstev občevanja, lastnega jezika«: Disko FV s klubskim dogajanjem, lastna večmedijska in video produkcija in založništvo – FV video, FV založba. Hkrati pa je bila potrebna tudi refleksija dogajanja za nazaj, ki se je najbolj celostno manifestirala v avtorsko-dokumentarnem videu Staro in novo, ki ga je Zemira Alajbegović naredila skupaj z Nevenom Kordo leta 1997. Med pogovorom si bomo ogledali tudi nekaj odlomkov iz tega zelo informativnega videa.

Drug pogled, pogled raziskovalca, bo predstavil Jake Yuzna, filmski avtor, kurator razstav in video programov na mednarodnih festivalih, ki je raziskoval klubsko sceno v New Yorku in o tem izdal knjigo THE FUN: The Social Practice of Nightlife in NYC (2012). V Ljubljani je kot Fulbrightov štipendist v sodelovanju z SCCA-Ljubljana in tudi s pomočjo video arhiva Postaja DIVA pozimi raziskoval večmedijsko klubsko sceno in umetnost ter video in film v Sloveniji. Jake Yuzna bo vodil pogovor in zavrtel tudi nekaj gradiva iz klubskega življenja v New Yorku.

 


Zemira Alajbegović je bila v osemdesetih vodilna članica večmedijske in gledališke skupine Diska FV 112/15 in FV ter soustanoviteljica videoprodukcije FV Video in FV Založbe. Med letoma 1983 in 1989 je bila članica kultne večmedijske skupine Borghesia. V sodelovanju z Nevenom Kordo je avtorica številnih videofilmov, glasbenih spotov in plesnih videov. V zadnjih letih režira dokumentarne filme in televizijske oddaje o umetnosti in kulturi. Je ena izmed treh umetnic, ki se jim SCCA-Ljubljana posveča v okviru mednarodnega projekta Not Yet Written Stories / Zgodbe, ki še niso napisane.

Jake Yuzna je zaključil magistrski študij režije na Ameriškem filmskem inštitutu in filmske produkcije na Minneapolis College of Art And Design. Deluje kot režiser, scenarist, producent. Izbrana filmografija: Young Adult (2017), Open (2010), Sunshine (2007), Better Left Alone (2005), Between the Boys (2005). Pripravlja tudi kuratorske projekte v Muzeju umetnosti in oblikovanja v New Yorku (2013, 2014). V letu je 2020 je bil kot Fullbrightov štipendist na raziskovalni rezidenci v arhivu Postaja DIVA na SCCA-Ljubljana.


Projekt Zgodbe, ki še niso napisane vodi Fundacija Arton iz Varšave, v njem pa poleg SCCA-Ljubljana sodelujeta še Ured za fotografiju iz Zagreba in Latvian Centre for Contemporary Art iz Rige. Vsaka partnerska organizacija bo raziskavo usmerila v umetnice, ki so bile v zgodovini sodobne umetnosti v razmerju do umetnikov v podrejenem položaju in pogosto spregledane.

 

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.


Organizacija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA

    

Podpora: EU program Ustvarjalna Evropa, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo