Krik v upočasnjenem gibanju

Zgodnja video umetnost z Južnega konusa (Southern Cone)
Razstava video del iz Argentine, Čila in Urugvaja med letoma 1981 in 2001.

Kuratorka: Angela López Ruiz
Uvodna predstavitev in predavanje: Francisco Tomsich

Odprtje: sreda, 11. oktober 2017, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Razstava bo na ogled do 13. oktobra 2017, od 10. do 16. ure.


Umetniki: Fernando Álvarez CozziSybil Brintrup & Magali Meneses,Gloria Camiruaga, Juan DowneyRubén Guzmán, Narcisa Hirsch, Los Estómagos,  Clemente Padín, Javier Sobrino & Guillermo FaivovichCarlos Trilnick

Izbor video del predlaga genealogijo pomembnih video umetniških praks, ki so se pojavile v času globokih političnih, družbenih in kulturnih konfliktov.

Predstavitev del (v angleščini, pdf)

Kuratorsko besedilo (v angleščini, pdf):
Ángela López Ruiz: Encounters and networks in the constellation of video art in the Southern Cone (1981-2001)

Francisco Tomsich bo s kratkim predavanjem, v katerem se bo osredotočil na primerjalno analizo začetkov video umetnosti v dveh do zdaj ločenih kontekstih, slovenskem in urugvajskem, naredil uvod v razstavo in jo tudi na kratko predstavil.

Francisco Tomsich: One-direction gaps. Notes on the origins of video art in Uruguay and Slovenia (Fragment) (v angleščini, pdf)


Ángela López Ruiz je vizualna umetnica, kustosinja in raziskovalka iz Montevidea, Urugvaj. Diplomirala je iz vizualnih umetnosti na Universidad de la República (Urugvaj), kjer trenutno zaključuje magisterij iz latinskoameriških študij. Je del kuratorske ekipe Ism, Ism, Ism: Eksperimentalni film v Latinski Ameriki. V zadnjem času je za filmsko antologijo (University of California Press – Los Angeles Filmforum, 2017) prispevala poglavje o utišani zastopanosti filmskih ustvarjalk v zgodovini eksperimentalnega filma Latinske Amerike. Deluje kot svetovalka v Filmskem laboratoriju Contemporary Art Foundation (umetniški kolektiv s sedežem v Montevideu od leta 1999). Njene raziskave o eksperimentalni kinematografiji in performansih so bile razstavljene na 29. bienalu San Paolo (Brazilija), Ambulante (Mehika), Paralelo/Manifesta8 (Španija), Cine a Contracorriente (Barcelona), 30. bienalu San Paolo (Brazilija), Filmmakers Coop (New York), Museo del Barrio (New York), PhD in Practice (A.K, Dunaj), San Francisco Cinematheque (SFO), itn.. Je gostujoča profesorica na podiplomskem programu EICTV-Kuba.

Francisco Tomsich je vizualni umetnik, pisec in pedagog, rojen leta 1981 v Urugvaju. Od leta 2002 je aktiven na področju umetnosti z razstavami, knjigami, publikacijami in raziskovalnimi projekti ter sodeluje s številnimi umetniškimi združenji v Evropi (pogosto tudi v Sloveniji) in Južni Ameriki, vključno s Transposed Study for a Common Portrait (Urugvaj), Museum of Contemporary Art of Montevideo (Urugvaj) in Meta City Symptoms (Slovenija). Sodeloval je na 7. bienalu Mercosur in 1. bienalu v Montevideu; njegova dela so bila večkrat nagrajena, prejel je denimo Nacionalno nagrado za literaturo Urugvaja (2012).  Leta 2013 je prejel FEFCA štipendijo za mlade umetnike Ministrstva za kulturo Urugvaja (2013), za sprožitev projekta Talgia – vrsto raziskovalnih programov, razstav, publikacij in pedagoških metod, osredotočenih na nedavne umetnostne zgodovine z območja Balkana in Južnega dela Južne Amerike. (franciscotomsich.tumblr.com)


Foto: Henrike von Dewitz