Ksenija Čerče: NE

Prostorska intervencija in pogovor

Sreda, 23. 5. 2018, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Razstava bo na ogled do srede, 30. maja 2018.


S prostorsko intervencijo NE v Projektni sobi SCCA bo avtorica projekta Ksenija Čerče nagovorila pojem prepovedanega, ki predstavlja rdečo nit in osrednji motiv njenih del v zadnjih letih. Projekt kurira Barbara Borčić.

Umetniška praksa Ksenije Čerče izhaja iz koncepta sopostavljanja in součinkovanja zvočnih signalov in podob, njihovega pretoka in prepleta, kar vzpostavlja intenzivno izkušnjo za obiskovalca. Ta se giblje po prostoru in je ujet v lovljenje dražljajev, podob, objektov, signalov, odzvenov in odbleskov. Hkrati se zamaje orientacija v prostoru, pokrajina podob in zvokov potuje po realnem prostoru, pulzira in se vzorči. Razmerje med telesom in akustično in vizualno sliko se sproti, ko se vzpostavlja, že tudi ruši. Percepcija je hkrati spodbujena in otežena. Podobe in zvočna masa so natančno določene, vzete iz umetničinega raziskovalnega in osebnega imaginarija, vendar zmerom nekoliko skrite in ambivalentne.

Ob odprtju se bomo z umetnico pogovorili o izhodiščih za njeno umetniško prakso in o posamičnih projektih – tudi tistem, ki ga bo postavila v Projektni sobi SCCA. Posebno pozornost bomo namenili njenim prostorskim instalcijam in zvočnim/video ambientom, ki jih je naredila na področju zvočne/video umetnosti, npr. v Gradcu, Beogradu, Ljubljani, Mariboru (rec # 21, zvočni video ambient, Umetnostna galerija Maribor, Sodni stolp, Maribor, 2011; ( ) EHO, 8-kanalni zvočni ambient, Umetnostna galerija Maribor, Hladilnica, Maribor, 2010; Ephemera, interaktivni 16-kanalni ambisonični ambient, Kunsthaus Graz – MKL, Gradec, Avstrija; Liquid, 8-kanalni zvočni video ambient, Kulturni centar Beograd, Javno kopališče, Beograd, Srbija, 2009; Sonic, zvočni video ambient, Multimedijski center Kibla, Sinagoga Maribor, 2008; Eter, zvočni video ambient, Festival Ljubljana, Ljubljanski grad – Kazemate, 2007.

Pogovor bo moderirala Iza Pevec, umetnostna zgodovinarka in sodelavka Radia Ars, prav zdaj pa zaključuje šolo Svet umetnosti.


Medijski odzivi


Ksenija Čerče, foto: Damjan ŠvarcKsenija Čerče (1969) je diplomirala (1999) in magistrirala (2002) iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Pred tem je med letoma 1988 in 1996 opravila študij na FNT TT, Oblikovanje oblačil in tekstilij. Leta 2003 je prejela Fulbrightovo štipendijo za izpopolnjevanje v Združenih državah Amerike, kjer je magistrirala iz videa in zvočne umetnosti (pri Liz Phillips) na Purchase College State University of New York (2006). Kot aktivna članica interdisciplinarne postaje Cirkulacija 2 je delovala med leti 2007 in 2011. Ustvarja tako na področju slikarstva kot na področju zvočne in video umetnosti, kjer je njeno delo usmerjeno k raziskovanju elementarnih tem: fenomenologiji materialnosti, doživljanju razmerij med vizualnim in slušnim zaznavanjem ter predvsem značaju večplastne soodvisnosti medijev, v katerih se porajajo. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani je zaposlena kot izredna profesorica na Oddelku za slikarstvo.
ksenijacerce.kibla.org


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana, maj 2018
Program Brez žebljev in podstavkov podpira: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo