Lara Plavčak: Zin – sodobna artzin produkcija

Predavanje

Torek, 11. april 2017, ob 19. uri
Mestna galerija Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5


Soočanja s sodobno umetnostjo nastajajo kot stalno sodelovanje med SCCA-Ljubljana in Kulturnim domom Nova Gorica (Mestna galerija); v letu 2017 se s sodelavci SCCA osredotočamo na povezave med video umetnostjo in formo kratkega filma ter vsebino umetniških publikacij – zinov.

torek, 11. aprila 2017, ob 19. uri vas vabimo v Mestno galerijo Nova Gorica na naše zadnje predavanje, ki bo osredotočeno na alternativni umetniški tisk – zine. Predavala bo Lara Plavčak, kuratorka in koordinatorka šole Svet umetnosti.


foto: iz arhiva Kino Šiška

Zin – sodobna artzin produkcija

Zin je eden od najvztrajnejših in najbolj privlačnih pojavov alternativnega tiska. Gre za knjižice, največkrat samozaložniške DIY publikacije, ki nastajajo v majhnih nakladah in z majhnimi produkcijskimi stroški, pojavljali pa so se kot bistven medij določenih subkultur 20. stoletja, vse od ljubiteljev znanstvene fantastike do punka. Ob nastopu interneta je zin kot medij doživel konkretno preobrazbo v svoji funkciji, izdelavi in videzu, ostaja in postaja pa čedalje bolj prisoten in opazen. Prešel je od političnega fanzina k veliko bolj individualiziranemu artzinu. Predavanje bo raziskalo današnjo terminologijo zina in njegovo širšo zgodovino. Fokus predavanja bo na sodobni slovenski artzin produkciji, njenih akterjih, sceni ter značilnostih in posebnostih takšnega ustvarjanja danes. Predstavljeni bodo načini produkcije, medsebojno povezovanje avtorjev, udeleževanje na dogodkih in njihovo razmišljanje o zinu, kot tudi razlogi za ponovno aktualnost tega medija in njegove umestitve med alternativo in institucije. Predavala bo Lara Plavčak, umetnostna zgodovinarka in kulturologinja, ki že več let raziskuje sodobni artzin. Na to tematiko je v letu 2016 diplomirala pri izr. prof. dr. Beti Žerovc, je vodja programa zin razstav in čitalnice ZINE VITRINE v galeriji DobraVaga v Ljubljani, z Božidarjem Zrinskim pa je sokurirala razstavo Zini! Sodobna zinovska produkcija, ki je trenutno na ogled v MGLC v Ljubljani (24. 2.–28. 5. 2017). Predavanje bo pospremljeno z izborom primerov zinov iz predavateljičine lastne zbirke in iz čitalniško-arhivske zbirke ZINE VITRINE, ki se nahaja v DobriVagi.


Lara Plavčak je diplomirana umetnostna zgodovinarka in kulturologinja. Leta 2011 je končala Svet umetnosti, šolo za kuratorje in kritike sodobne umetnosti, ki deluje v okviru Zavoda za sodobno umetnost, SCCA–Ljubljana. Med 2013 in 2014 je sokurirala razstave Cikla mladih ustvarjalcev v Kinu Šiška, v letu 2016 pa Cikel samostojnih razstav v Kinu Šiška. Kurirala je razstave v galeriji Plevnik-Kronkowska v Celju (2010/11), v KiBeli, MMC Kibla v Mariboru (2014) in v Savinovem likovnem salonu v Žalcu (2014). Svoje prispevke je do sedaj objavila v Kinotečniku, Dialogih, Likovnih besedah, Pogledih, Tribuni, AirBeletrini in reviji Fotografija. Med 2015 in 2016 je sodelovala z društvom za promocijo kratkega filma KRAKEN in festivalom kratkega filma v Ljubljani FeKK. Aktivna je znotraj projektno-razstavne prodajne galerije DobraVaga, kjer kot ustanoviteljica vodi program zin razstav, delavnic, čitalnice in arhiva ZINE VITRINE. Od leta 2016 je tudi koordinatorka šole Svet umetnosti in programa Studio 6 pri SCCA–Ljubljana. V letu 2017 je z Božidarjem Zrinskim sokurirala razstavo Zini! Sodobna zinovska produkcija v MGLC v Ljubljani.


Fotogalerija (foto: Tadej Hrovat, Arhiv Kulturnega doma Nova Gorica)


Napoved dogodka v Kulturnih novicah na Radiu Študent

Za povabilo in sodelovanje se zahvaljujemo Kukturnemu domu Nova Gorica, Pavli Jarc in Mateji Poljšak Furlan.

Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpira MOL, Oddelek za kulturo.