Lina Rica: Prosti čas

Razstava
19. 10.–7. 11. 2020
Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Kurator in kuratorka: Miha Kelemina, Lara Plavčak


Intermedijska umetnica Lina Rica z razstavo, ki je del njenega projekta Pretakanje časa (Time Transfusion), nadaljuje z raziskovanjem sodobnega dojemanja časa. V ospredje postavlja kolektivno in osebno izkušnjo posameznice oziroma posameznika v današnji informacijski družbi, zlasti v trenutni situaciji epidemije, na katero svet ni bil pripravljen.

Naše dojemanje časa je spojeno s spomini, čustvi, načrti in pričakovanji. Ob uvedbi karantene se je zaradi splošne negotovosti zdelo, da nam je na voljo samo sedanjost. Kljub privilegiranosti tistih, ki so lahko ostali doma, se je ta “podarjena” sedanjost, ki bi pomenila ves čas na svetu – tudi prosti čas –, kmalu izkazala za problematično. Ljudje naj bi od doma nadaljevali s hiperproduktivnostjo, ne le z delom na daljavo. Rezultat je bil za mnoge spoj dela in prostega časa, ki se je razvlekel čez dneve in brisal meje rutin.

Nepoznana krizna situacija je zahtevala osebni psihološki davek, ki je na začetku ostal nenaglašen, medijska kultura pa je spodbujala k histerični kreativnosti in opravljanju nalog. Naš prosti čas je namreč definiran z vsebino; še vedno je nujno, da prosti čas zapolnimo, čeprav gre po definiciji za neproduktivno konzumiranje časa. Prosti čas je potrjen kot izborjena univerzalna temeljna človekova pravica, a mnogim nedostopna. Je namreč nevaren, saj je to čas odmora, razmišljanja, ustvarjalnosti, nove energije in novih idej, ki so lahko kritične do vsakokratnega sistema ali celotnega ustroja družbe.

Photo: Žiga Palčar

Lina Rica (1980) je intermedijska umetnica, ki deluje na področju instalacij z uporabo videa, grafike, fotografije, animacije in zvoka. V svojem delu obravnava družbene procese preteklih in sedanjih svetov ter njihove vplive na posameznika. Leta 2008 je končala študij grafike na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Za svoje grafike, ki so del zbirk MGLC, Oficina Arara, Critical Mass in Femicomix Portfolio, je prejela več nagrad. Med leti 2012 in 2016 je skupaj z Boštjanom Čadežem vodila društvo za produkcijo in promocijo sodobne umetnosti in galerijski prostor GaleRica v Makarski. Z video performansi je nastopila na več festivalih in dogodkih v klubih in avtonomnih kulturnih centrih ter sodelovala z več umetnicami in umetniki. Od leta 2019 je del avdiovizualnega eksperimentalnega ansambla Marta Fakuch. Od leta 2020 je del avdiovizualnega tria Etceteral. Živi in dela v Ljubljani. (foto: osebni arhiv)


Foto: Žiga Palčar


Organizacija: SCCA-Ljubljana in Kino Šiška
Razstavo podpira: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo