Mark Požlep: OTOK

Razstava

12. 1.–30. 1. 2017
Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana
Odprtje: četrtek, 12. 1. 2017, ob 20. uri


Obveščamo vas o projektu Lare Plavčak, sodelavke SCCA programov Svet umetnosti in Studio 6.


Mark Požlep, OTOK / dokumentacija performansa / 2016 / fotografija: Mark Rietveld

Imaginariju vizualnega umetnika Marka Požlepa se ob potovanju in barki priključuje otok kot univerzalni in osebni simbol izoliranosti in individuuma. Umetnik je decembra lanskega leta v okviru belgijske iniciative BRDG pet dni preživel na zgrajenem splavu/otoku sredi antwerpenskega kanala, kjer je bil njegov stik z zunanjim svetom omejen na občasne repetitivne radijske prenose avtorskih dnevniških zapisov, ki so se predvajali v bližnjem podhodu, ki povezuje dva predela mesta. Otok je bil zastavljen kot izstop iz realnosti, namenski pobeg, obenem pa je preko nezmožnosti komunikacije in zamejenosti gibanja prevpraševal stalnico alienacije v današnji družbi. Z razstavnim projektom v Kinu Šiška avtor zaokrožuje in predstavlja izvedeni trajajoči performans.


Kuratorka: Lara Plavčak
Organizacija: Kino Šiška

Kino Šiška razstavlja vsak dan od 12.00 do 23.00.
Vstop prost.

Več na strani Kino Šiška in na Facebook dogodku.


Lara Plavčak (1987)
Diplomirana umetnostna zgodovinarka in kulturologinja. Leta 2011 je končala Svet umetnosti, šolo za kuratorje in kritike sodobne umetnosti, ki deluje v okviru Zavoda za sodobno umetnost, SCCA–Ljubljana. Med 2013 in 2014 je sokurirala razstave Cikla mladih ustvarjalcev v Kinu Šiška, v letu 2016 pa kurira Cikel samostojnih razstav v Kinu Šiška. Kurirala je razstave v galeriji Plevnik-Kronkowska v Celju (2010/11), v KiBeli, MMC Kibla v Mariboru (2014) in v Savinovem likovnem salonu v Žalcu (2014). Svoje prispevke je do sedaj objavila v Kinotečniku, Dialogih, Likovnih besedah, Pogledih, Tribuni, AirBeletrini in reviji Fotografija. Med 2015 in 2016 je sodelovala z društvom za promocijo kratkega filma KRAKEN in festivalom kratkega filma v Ljubljani FeKK. Aktivna je znotraj projektno-razstavne prodajne galerije DobraVaga, kjer kot ustanoviteljica vodi program zin razstav, delavnic, čitalnice in arhiva ZINE VITRINE. Od leta 2016 je tudi sodelavka Sveta umetnosti in Zavoda za sodobno umetnost, SCCA–Ljubljana.

Mark Požlep (1981) je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter dokončal raziskovalni magisterij na področju transmedijskih umetnosti na šoli Sint Lukas v Bruslju. Njegova umetniška produkcija vključuje slikarstvo, video, performans in instalacije, ki temeljijo na osebnih stikih, dolgih potovanjih, kritičnih raziskavah, široko odprtih očeh, težkih pijačah ter mnogih drugih stvareh, ki omogočajo vstop v različna socialna okolja skozi realno, fizično dogodivščino.