Miklós Peternák: SPREMINJANJE SISTEMA: INTERMEDIJSKI MODEL. Od raziskovanja medijev do intermedijske umetnosti 2.0 (1989–2019)

Predavanje

Četrtek, 14. november 2019, ob 18. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Vloga intermedijske umetnosti je iskanje relevantnih odgovorov na aktualna vprašanja, kot na primer kakšna je vloga umetnikov in umetnic po zamenjavi modela dvojnega sveta z modelom “globalne vasi”, ki umetnost razume kot podrejeno manipulirani pozornosti javnosti. V okviru predavanja bomo poskušali v grobem predstaviti spreminjajoče se tehnokulturno okolje zadnjih 30 let, med letoma 1989 in 2019, in se osredotočili predvsem na ustanovitev in razvoj Oddelka za intermedijsko umetnost na madžarski akademiji za likovno umetnost v Budimpešti. Pojav intermedijske umetnosti na Madžarskem je bil rezultat spremembe režima. Kurikul je bil zasnovan okoli temeljnih konceptov umetniške rabe novih medijev, enotnosti teorije in prakse ter ob upoštevanju vidika, ki znanost, tehnologijo in umetnost obravnava na celosten način. Ključne značilnosti intermedijske umetnosti so bolj kot z izražanjem povezane z eksperimentiranjem in doživljanjem. Sodobni umetniki in umetnice morajo razmišljati, raziskovati, ustvarjati, spoznavati, delovati, se sporazumevati – in za ta namen uporabljajo vsa razpoložljiva orodja, vse medije: stare, nove, analogne, digitalne ali takšne, ki še niso izumljeni.


Miklós Peternák je študiral zgodovino in umetnostno zgodovino v Budimpešti, kjer živi in dela. Doktoriral je leta 1994 na temo novih medijev. Bil je član Béla Balázs Studio (198187) in Indigo Group. Peternák je vodja Oddelka za intermedijsko umetnost na madžarski likovni akademiji od njegove ustanovitve. Od leta 1997 je direktor centra C³: Center for Culture and Communication. V osemdesetih se je ukvarjal tudi s produkcijo filmov in videov. Poleg rednega pisanja o umetnosti in zgodovini medijev kurira in organizira mednarodne dogodke. Na 54. beneškem bienalu je kuriral razstavo Hajnala Németha za madžarski nacionalni paviljon. (Foto: Brigitta Zics)


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana in Qëndresë Deda


Predavanje je del cikla Paralelni sistemi. Vzpostavljanje in uveljavljanje intermedijske umetnosti, ki ga pripravljata Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti (SCCA-Ljubljana) in Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo v partnerstvu z revijo ŠUM, Goethe-Institutom Ljubljana, Kulturnim centrom Veleposlaništva Madžarske, Balassijevim inštitutom, Moderno galerijo in Trubarjevo hišo literature.

Organizatorja: Svet umetnosti, Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo
Program podpirajo: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Erste sklad in Zaklada Kultura nova.