Neki piše

Skupinska razstava

2. 3.–2. 4. 2017
Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana
Odprtje: četrtek, 2. 3. 2017, ob 19. uri


Bojan Mijatović, neki piše, 2013

Umetniki in umetnici: Nevena Aleksovski, Maks Bricelj, Mina Fina, Horrid Habits, Bojan Mijatović, Leon Zuodar

Kuratorka razstave: Lara Plavčak
Svetovalec: Miha Kelemina

Pri pripravi in izvedbi razstave so sodelovali tudi udeleženke in udeleženci 16. leta Sveta umetnosti, šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje.


Spremljevalni program:

Javno vodstvo po razstavi in predstavitev publikacije
Sreda, 15. marec, ob 18. uri
Po razstavi bo popeljala kuratorka Lara Plavčak, ki bo uvodoma nekaj besed namenila tudi zinom sodelujočih umetnikov in umetnic. Obenem bomo predstavili ob razstavi izdano publikacijo.

Vodstvo po razstavi za študente
Ponedeljek, 20. marec, ob 14.30
Študente in študentke Oddelka za likovno umetnost mariborske Pedagoške fakultete je po razstavi vodila kuratorka Lara Plavčak.

Tiskarska delavnica umetniškega plakata
Sobota, 25. marec, 
od 9.30 do 16. ure
Na delavnici se bodo udeleženci lahko preizkusili v tehniki ročnega tiskanja umetniškega plakata. Delavnico bo vodil kaligraf in tiskarski mojster Marko Drpić. Več o delavnici in prijavi v najavi razstave.

Na razstavi bo v stalnem prodajnem kotičku galerije mogoče kupiti tudi dela avtorjev, sodelujočih na razstavi.


Skupinska razstava Neki piše je drugi projekt Zavoda SCCA-Ljubljana v Galeriji Vodnikove domačije ter obenem že šesti projekt, ki raziskuje združevanje pisane besede in podobe v sodobni likovni produkciji. Vključevanje besed v umetniško delo je v zgodovini umetnosti prisotna, danes pa pogosta in posebej privlačna umetniška praksa, saj ustvarja hkratno in izmenično branje besedila in podobe. Na razstavi sodelujoči umetniki Bojan Mijatović, Horrid Habits, Leon Zuodar, Maks Bricelj ter umetnici Mina Fina in Nevena Aleksovski v svojem delu z raznolikimi pristopi preiskujejo združevanje besedila in podob kot enega izmed avtorskih načinov ustvarjanja. Ukvarjajo se z risbo, grafiko, sliko, fotografijo, asemblažem, nekateri z intervencijami in instalacijami posegajo v prostor ali ustvarjajo v medijih knjige umetnika, (fan)zina in podobnih umetniških publikacij.

Vodilo v izboru del za razstavo je bila čim bolj pestra predstavitev tovrstnega ustvarjanja, kmalu pa se je kot naslov, ki vsaj približno poveže širok in nikakor enoznačen nabor prakse podobe, ob/pod/nad/čez katero nekaj piše, ponudil napis na delu sodelujočega fotografa Bojana Mijatovića neki piše.

VEČ O RAZSTAVI


Fotografije za medije


Tehnična podpora: Matjaž Ferenc
Oblikovanje vabila: Teja Ideja

Produkcija: SCCA-Ljubljana
Koprodukcija: Divja misel

Razstavo je omogočila: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo

SCCA-Ljubljana / Studio 6 / Divja misel / Mestna občina Ljubljana

Informacije: Lara Plavčak, SCCA-Ljubljana (01 431 83 85) in dr. Petja Grafenauer, Vodnikova domačija (040 720 630)

Zahvale: Galerija Alkatraz, DobraVaga, Kino Šiška, Piera Ravnikar.