Neža Knez, Danilo Milovanović, Toni Poljanec, Luka Erdani: Projekt Y?

Predstavitev projekta in pogovor

Četrtek, 19. december 2019, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Foto: ekipa Projekt Y?

V četrtek, 19. decembra, v Projektni sobi SCCA gostimo predstavitev umetniško-raziskovalnega Projekta Y? umetnice Neže Knez in umetnikov Danila Milovanovića, Tonija Poljanca in Luke Erdanija. Na predstavitvi in pogovoru se ne bomo pogovarjali le o dejstvih o legendarnem jugoslovanskem avtomobilu, temveč bomo izvedeli tudi, kako je svojega YUGA 55 Koral v Združene države Amerike izvozila ekipa Projekta Y?


O projektu

Projekt Y? je večplasten umetniško-raziskovalni projekt, ki se osredotoča na prevpraševanje in recikliranje dejstev in mitov, povezanih z avtomobilom Yugo, fenomenom jugoslovanske avtomobilske industrije. Ideja projekta je ponovitev zgodbe Yuga, ki je zaslovel tudi zaradi dejstva, da so ga izvažali na ameriški trg. Štiričlanska posadka se je slaba tri desetletja po velikem poslu jugoslovanske industrije s svojim primerkom Yuga odpravila na pot od Kragujevca, rojstnega mesta nekdanje tovarne avtomobilov Crvena Zastava, čez kontinentalno Evropo proti Angliji in naprej čez ocean do New Yorka.

Ekipa razume avtomobil kot izrazit simbol in nosilec identitete specifičnega časovnega obdobja, kar predstavlja osnovo za iskanje novih zgodb, ki skozi sodobno perspektivo premišljujejo preteklost. Zgodba Yuga je dinamična in po svoje dramatična. V ZDA je avtomobil v relativno kratkem času od prodajnega hita strmoglavil v predmet posmehovanja in prispodobo slabe kakovosti. Na drugem koncu sveta, na območju nekdanje Jugoslavije pa je nekdanji vrhunec jugoslovanske industrije postal simbol sentimentalne, socialistične preteklosti in katalizator individualnih in kolektivnih spominov. Danes ima vsak svoj pogled na svojevrsten fenomen, ki ne glede na dejstva izziva nasmehe in izvablja komentarje.

Neža Knez, Danilo Milovanović, Toni Poljanec, Luka Erdani


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Projekt podpirata: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, program za mobilnost umetnikov I-Portunus (Creative Europe)
V sodelovanju z: SCCA–Ljubljana