Nika Oblak & Primož Novak: And Now for Something Completely Different 8

Pogovor z umetnikoma in predstavitev del

Sreda, 22. 11. 2017, ob 18. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Nika Oblak & Primož Novak, Reality is Out, kinetična videoinstalacija, 2012

V okviru programa Brez žebljev in podstavkov bosta v Projektni sobi SCCA svojo aktualno produkcijo predstavila intermedijska umetnika Nika Oblak & Primož Novak. V svojih delih se dotikata vprašanj, ki se tičejo našega obstoja, odnosa do tehnološkega napredka, ter prilagajanja družbe spremembam, ki jih je slednji prinesel. Na ogled bo kinetična video instalacija Reality is Out, ki nudi razmislek o eksistenci sodobnega posameznika, v času, ko je realno soočeno z radikalnimi spremembami.V okviru programa Brez žebljev in podstavkov bosta v Projektni sobi SCCA svojo aktualno produkcijo predstavila intermedijska umetnika Nika Oblak & Primož Novak. V svojih delih se dotikata vprašanj, ki se tičejo našega obstoja, odnosa do tehnološkega napredka, ter prilagajanja družbe spremembam, ki jih je slednji prinesel. Na ogled bo kinetična video instalacija Reality is Out, ki nudi razmislek o eksistenci sodobnega posameznika, v času, ko je realno soočeno z radikalnimi spremembami.


Nika Oblak & Primož Novak kot tandem na področju sodobne umetnosti delujeta od leta 2003. Diplomirala sta na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in nadaljevala študij na Universität der Künste v Berlinu. V svoji ustvarjalni praksi posegata po videu in fotografiji, da bi ustvarila ambivalentne umetniške intervencije in kinetične instalacije.
Njuna dela so bila predstavljena na uglednih prizoriščih sodobne umetnosti po vsem svetu: Sharjah Biennial (UAE), Japan Media Arts Festival, Tokijo (JP), Istanbul Biennial (TR), Biennale Cuvee, Linz (AT), Transmediale Berlin (DE), FILE Sao Paulo (BR) … Prejela sta številne štipendije in nagrade, med drugim CYNETART Award, ki jo podeljuje Trans-Media-Akademie Hellerau v Dresdnu (DE). Pred kratkim pa je njuno delo prejelo častno omembo umetnostnih kritikov na WRO Media Art Biennale, Wroclaw (PL).
www.oblak-novak.org


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Brez žebljev in podstavkov
V okviru serije Brez žebljev in podstavkov tudi v letu 2017 predstavljamo pomembne intermedijske in multidisciplinarne umetnike. Serija projektov je diskurzivne narave, predstavlja pa avtorje, ki delujejo na področju sodobnih umetniških praks (instalacije, performansa, videa, zvoka, interdisciplinarnih in spletnih projektov). V Projektni sobi SCCA avtorji uporabljajo različne medije in programska orodja, ki omogočajo intermedijske projekte na računalniških zaslonih, televizijskih ekranih in stenskih projekcijah. Poleg razstave manjšega formata ali manjše in-situ intervencije oziroma performansa v Projektni sobi SCCA je dogodek namenjen predvsem predstavitvi umetniškega opusa avtorja ali avtorice ter temeljnih izhodišč za njeno/njegovo delo, ki služi kot povod za pogovor s publiko. Sodelovanje občinstva v diskusiji širi interpretativno polje umetniških praks, umetnikom pa je refleksija vzpodbudna povratna informacija.

Vabljeni umetniki v letu 2017:
Irena Tomažin, Kent Chan (Singapur), Yunnia Yang (Tajvan), Primož Novak & Nika Oblak


Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana
Program Brez žebljev in podstavkov podpira: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo
Kontakt: SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, Slovenija, tel.: 01 431 83 85, info@scca-ljubljana.si, www.scca-ljubljana.si