Nina Hoechtl in Julia Wieger (SKGAL): V arhivih – umetniško raziskovanje z umeščenimi movidas

Svet umetnosti | 19. generacija | Javno predavanje

Četrtek, 4. 4. 2024, 18.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Foto: Ipek Hamzaoglu

 

SKGAL (Sekretariat za duhove, arhivsko politiko in vrzeli) – Nina Hoechtl in Julia Wieger bosta na primerih njunega skupnega dela od leta 2012 razpravljali o “umeščenih movidas”, kakor v svojih umetniških raziskavah imenujeta gibanja, manevre. Njuno zanimanje sproža vprašanje, kako se spopasti s kolonialnimi, kapitalističnimi in patriarhalnimi dinamikami, ki so neločljivo povezane z vizualnimi praksami. Ukvarjanje s to temo izhaja iz zapuščine umetnic_kov, ki prevprašujejo statično in predvsem formalno produkcijo objektov ter se namesto tega osredotočajo na umetnost, usmerjeno v proces, čas in izkustva, in sicer z različnimi formati, kot so transmedijske instalacije, gibljive slike, pisanje in kuriranje, SKGAL za ustvarjanje domiselnih povezav in odzivov združuje povsem različne elemente, zanemarjene materiale in zapletene duhove. Na predavanju bosta umetnici predstavili, kako umeščeni movidas omogočajo kritično preučevanje prostorsko-časovnih, utelešenih, materialnih in prikaznim podobnih (ghostly) relacij, ki so inherentne določenim mestom, pomembnim za njune projekte.

Udeležba je brezplačna. Dogodek bo potekal v angleščini.


Sekretariat za duhove, arhivsko politiko in vrzeli (SKGAL) sta leta 2012 v Avstriji ustanovili Nina Hoechtl in Julia Wieger. V svojem nedavnem instalacijskem projektu ENTRÜSTET EUCH! (DISARM YOURSELVES! BECOME OUTRAGED!, 2022) SKGAL dela z letaki iz Arhiva ženskega in lezbičnega gibanja STICHWORT (Dunaj), ki so bili izdelani za feministične mirovne akcije. Materiali instalacije kažejo na preteklost in ponujajo bežen vpogled v prihodnost. Njun razstavni projekt DARK ENERGY. Feminist Organising, Working Collectively (2019) o feminističnih umetniških arhivih in nagrajeni filmski projekt HAUNTINGS IN THE ARCHIVE! (2017) o kompleksni zgodovini VBKÖ sta izjemna rezultata njunega dolgoletnega sodelovanja in natančnih raziskav. Ti projekti kažejo kompleksnost in bogatost interdisciplinarnega pristopa SKGAL, pri katerem sta še posebej iznajdljivi pri povezovanju različnih področij in medijev, od filma do umetnosti, arhitekture in samega arhivskega raziskovanja. (foto: Julia Gaisbacher)

Nina Hoechtl je vizualna umetnica, raziskovalka, kuratorka in učiteljica. Deluje v Centru za raziskovanje in  študije spolov (Centro de Investigaciones y Estudios de Género, UNAM), snuje in prakticira raziskovanje kot transdisciplinarno prizadevanje, ki združuje umetniške, arhivske in analitične prakse s študijem vizualnih umetnosti, zlasti vizualne kulture in kvir, post- in dekolonialnih (de(s)colon/ial/izing) feminističnih teorij in praks. (foto: Sandra I. Ramírez Carrera)

Julia Wieger, arhitektka po izobrazbi, deluje kot umetnica, raziskovalka in pedagoginja. Pri umetniškem raziskovanju uporablja pogovorne pristope za ukvarjanje z arhivi in arhivskim raziskovanjem, manifestacijami reproduktivnega dela ter produkcijo emancipatornih in/ali prostorov s feministične in dekolonizacijske perspektive. Poučuje na dunajskem Inštitutu za umetnost in oblikovanje (Institute für Kunst und Gestaltung, Technische Universität Wien). (foto: Nina Hoechtl)


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Organizacija: SCCA-Ljubljana
Program šole Svet umetnosti nastaja v partnerstvu s Cukrarno/MGML.
Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo