Nove pridobitve knjižnice SCCA – razstavni katalogi

Knjižnica SCCA obsega strokovno literaturo o sodobni umetnosti in teoriji: knjige, katalogi in periodika. Med knjižnimi novostmi zadnjega časa izpostavljamo razstavne kataloge dveh javnih institucij, ki pomembno sooblikujeta in povezujeta lokalno vizualno sceno s širšim in mednarodnim prostorom. To sta Galerija Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki in Mestna galerija Ljubljana (MGML). Obe instituciji ohranjata produkcijo razstavnega kataloga kot pomembnega dela razstavne prakse, ki ne le dokumentira razstavni dogodek, ampak ga tudi reflektira.

V Galeriji Božidar Jakac so lani pripravili odmevno mednarodno razstavo Obrazi ekspresionizma – odtisi duha. Razstava del nemških, čeških in slovenskih ekspresionistov je prvi poskus umeščanja slovenskega ekspresionizma v srednjeevropski milje. Izdali so tudi obsežno monografijo. Bogata pa je tudi bera ostalih lanskoletnih razstavnih katalogov: Helena Tahir: V vrtincu; Kristina Rutar: O izvoru vrst; Andrej Lamut: Mnemosis; Nataša Prosenc Stearns: Hotelski dnevnik; Branko Cvetković: NE-PROSTOR / Nični PROSTOR; Petra Varl: Blizu svetlobi. Kataloge poleg kuratorskih besedil odlikuje vizualna dokumentacija.

Mestna galerija Ljubljana pa nam je poklonila kataloge skupinskih in tematskih razstav zadnjih let: Risba v stripu na Slovenskem (2011), Pot skozi skulpturo (2012), Kozmos (2014), ), Hommage à Malevič. Še o črnem kvadratu (2015), Better Doggy Style Than No Style. Slikarstvo po koncu stilov (2016), Valovanje v skulpturi (2016), Utopija / Distopija: arhitektura, mesto, teritorij (2017), Telesnost (2017), Zgoščevanje (2018). Dvojezični katalogi (slo-ang) so zasnovani že kot zborniki, saj poleg dokumentacije razstavo analizirajo z več strokovnimi teksti oz. interpretativnimi pogledi.

Razstavni katalogi so nove stare alternativne produkcije znanja. Vzemite jih v roke!


Vsem, ki so knjižnici poklonili gradivo, se iskreno zahvaljujemo.

OBISK KNJIŽNICE
Obiskovalce vabimo, da nas obiščejo v Projektni sobi SCCA, Metelkova 6, Ljubljana, v sredo, od 11. do 15. ure ali pa svoj obisk najavijo na info@scca-ljubljana ali po telefonu (01) 431 83 85.