Obrazi analognega / Kvantizacija rdeče: Program II

Prikaz filmskega/video opusa Mihe Vipotnika iz let 1974–2018
Projekcije, razstava, predavanja in pogovori

Priprava programa: SCCA-Ljubljana in Slovenska kinoteka
Kuratorja: Barbara Borčić, Peter Cerovšek

Program II: torek, 11. februar 2020, ob 20. uri (projekcija)
Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana


Po uspešni otvoritvi in razstavi v kinotečni dvorani (ogledate si jo lahko še do 16. februarja) nadaljujemo s prikazom filmskega / video opusa Mihe Vipotnika. Februarski program sestavljajo dela iz let od 1984 do 2017, ki jih v slogu televizijske sheme prekinjajo avtorjevi reklamni spoti. Trije videi / filmi se tako ali drugače lotevajo tematike poezije: od poetične pripovedi slikarja in filozofa Andraža Šalamuna (analogna govoreča glava) do portreta pesnika Jureta Detele (fikcijski dokumentarec) in kinematične uprizoritve Prešernovih pesnitev Gazele (vizualna poezija). Čisto pravi izbor za praznične dni, ko častimo Prešerna in kulturo.


PROGRAM II

Don’t Panic
Miha Vipotnik, Slovenija (Jugoslavija), 1984, digitalni format (posneto na U-matic), 4:3, barvni, 6′ 34”, apVideo prikazuje prijateljski pogovor s slikarjem in filozofom Andražom Šalamunom. S spremenjenim zaporedjem dogodkov Vipotnik manipulira besedilo in ustvari kompleksno pripoved brez logike in kontinuitete. Tok impulzov in asociacij spominja na performans in avtomatsko action-writing poezije.

 • reklama Ljubljanske mlekarne: kornet Zlatorog
  Miha Vipotnik, Slovenija, 1996–2002, digitalni format (posneto na Super 16mm), 4:3, barvni, 36”
 • reklama Krka: Vitaskin
  Miha Vipotnik, Slovenija, 1996–2002, digitalni format (posneto na Super 16mm), 4:3, barvni, 20”
 • reklama Peko (1)
  Miha Vipotnik, Slovenija, 1996–2002, digitalni format (posneto na Super 16mm), 4:3, barvni, 30”

Sočasja
Miha Vipotnik, Slovenija, 2017, digitalni format, 16:9, barvni, 52′Zgodba o pesniku – protagonistu filma, ki ob izidu svoje nove zbirke pesmi prejme sporočilo o najdbi davno izgubljenih video posnetkov pokojnega pisatelja, pesnika in esejista Jureta Detele. Vipotnikovi posnetki, ki so bili po naključju dejansko najdeni, so hkrati tudi redka introspekcija v samo bistvo Detelovega umetniškega ustvarjanja. Pesnik – protagonist filma zdaj, med poslušanjem pesnika Detele s trakov, zamišljeno premleva svojo življenjsko pot.

 • reklama Zelene doline: Jogurt
  Miha Vipotnik, Slovenija, 1996–2002, digitalni format (posneto na DigiBeta), 4:3, barvni, 26”
 • reklama Mura: LeOna
  Miha Vipotnik, Slovenija, 1996–2002, digitalni format (posneto na Super 16mm), 4:3, barvni, 30”
 • reklama Peko (2)
  Miha Vipotnik, Slovenija, 1996–2002, digitalni format (posneto na Super 16mm), 4:3, barvni, 30”

France Prešeren: Gazele
Miha Vipotnik, Slovenija, 2000, digitalni format (posneto na Hi8), 4:3, barvni, 25′Serija sedmih video del s posnetki narave in ljudi s pozicije nevpletenega opazovalca in iz premičnega očišča. Gibljiva poetika narave je zvočno obdana s sedmimi orkestralnimi pesnitvami Lucije Marije Škerjanca in z deklamacijo sedmih Gazel pesnika Franceta Prešerna.

 


Program (januar–september 2020)
29. januar / 11. februar / 3. marec / 7. april / 6. maj / 24. junij / 10. september 2020
Priprava programa: SCCA-Ljubljana in Slovenska kinoteka
Kuratorja: Barbara Borčić, Peter Cerovšek

Program, ki bo filmski/video opus Mihe Vipotnika prvič celovito postavil na ogled in v razmislek strokovnjakom in širši javnosti, smo pripravili SCCA-Ljubljana in Slovenska kinoteka v sodelovanju s TV Slovenija. S projekcijami enkrat na mesec vse od januarja do junija nas bo program peljal skozi štiridesetletni opus, ki obsega več kot petdeset avtorskih del, od zgodnjih analognih na celuloidnem in magnetnem traku do poznejših digitalnih v datotekah in na spletnih platformah. S tem bo sklenjen lok od zgodnje eksperimentalne procesualnosti do cinematične naracije.

SCCA-Ljubljana v arhivu Postaja DIVA hrani Vipotnikova dela in jih v zadnjem času še posebno sistematično raziskuje, analizira in predstavlja v mednarodnem prostoru, saj gre za umetnika, ki je odločilno zaznamoval začetke video ustvarjalnosti pri nas in vplival tudi na nadaljnji razvoj filma, videa in medijske umetnosti. Ponosni smo, da bo odslej Vipotnikov opus v arhivu hranila tudi Slovenska kinoteka, v najboljši kvaliteti na nosilcih LTO. Vse to je dober razlog za veselo praznovanje, saj obeta tudi nadaljevanje tovrstnega sodelovanja na področjih prikazovanja, kritiške refleksije in hranjenja pomembne avdiovizualne kulturne dediščine.

VEČ


Predstavitev projekta v Kinotečniku jan/feb 2020 (pdf, str. 2)


Koprodukcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA in Slovenska kinoteka
Program podpira: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo