Od dokumentarnega portreta do grozljivke

Video dela, nastala na delavnici, tudi na spletu


Postaja DIVA poleg arhiviranja video del spodbuja tudi nastanek novih del. V letu 2018 smo pripravili drugo video delavnico, ki sta jo vodila mentorja Valérie Wolf Gang in Toni Poljanec.

Delavnica je potekala v Projektni sobi SCCA v novembru in decembru 2019, na njej pa so sodelovali: Viktorija Kos, Aleksandra Kansky, Gregor Novak, Urška Škerl, Luka Orel, Barbara Borčić, Samanta Pahole, Kristina Vodopivec, Bojan Salaj, Devina Elena Flores in Keiko Miyazaki.

Ob zaključku smo pripravili javno premiero v dvorani Skladovnica JSKD. Deset video del si lahko zdaj ogledate tudi na našem profilu na platformi Youtube:


PROGRAM

A HOLE
Avtorica: Keiko Miyazaki
Trajanje videa: 1 min 51 sek
Opis: This video is about the Japanese concept of MA in conversation. Ma roughly means »gap«, »space«, »pause« or »the space between two structural parts«. In our daily life we are experiencing MA either positively or in a negative way. MA is in the purposeful pauses in speech which make words stand out. We became realize how much we are communicating with non verbal gestures. Sometime the silent moment between words speaks more than the words themselves.

________

EVOLUCIJA?
Avtorica: Aleksandra Kansky
Trajanje videa: 3 min 5 sek
Opis: Namen videa je opomniti ljudi na negativen vpliv kapitalizma in njegov odraz v naših vsakodnevnih življenjih.

________

ENVOI
Avtorica: Urška Škerl
Trajanje videa: 2 min 56 sek
Opis: Video je nastal kot portret Trga republike z dne 5. 12. 2018, z nastopi naključnih mimoidočih in avtorice pred »domačo« varnostno video kamero, s podlago verzov pesmi Octavia Paza Envoi.

________

JAZ IN LUNA IN DRUGE REČI
Avtorica: Barbara Borčič
Trajanje videa: 3 min 37 sek
Opis: Moje stanovanje je iz dneva v dan bolj natrpano z razno raznimi rečmi, zlasti knjigami in umetninami. Sem in tja kaj premaknem ali obrišem, nikoli pa mi ne uspe nekaj vreči stran. Ves čas pa si želim vsaj nekaj praznega prostora. Moje pospravljanje ni všeč mački Luni, prav jezi in razdraži jo. Na koncu pa sva obe pomirjeni in muca prede.

________

NEPOVRATNO
Avtor: Bojan Salaj
Trajanje videa: 1 min 32 sek
Opis: »Nepovratno« se giblje v ambivalentnem polju posameznika ter družbe kot celote. Asociacija na samomor je vodilni motiv, ki sem ga skozi podobo in zvok skušal posredovati v kratki filmski obliki na način, da mi ne bi spodrsnilo na tankem ledu patetike ter moralke. Sekvence se nizajo v obratnem zaporedju glede na »realni« linearni potek dogodka. Na ta način sem želel izpostaviti končnost in nepovratnost Dejanja, ki ga morda v efektu in pomanjkanju razmisleka stori posameznik. Na drugi strani pa družba v celoti, kljub opozorilom narave ter očitnim zablodam razporeditve družbenih sil, z glavo v pesku skoraj neslišno in nevidno drvi proti točki …, hm, ja, Poguba je velika beseda.

________

SAMO MIDVA
Avtorica: Devina Elena Flores
Trajanje videa: 4 min 2 sek
Opis: Video portret odnosa med mamo in sinom, ki živita skupaj že vrsto let.

________

poPUSTI
Avtorica: Viktorija Kos
Trajanje videa: 4 min 27 sek
Opis: Razmislek o sodobni potrošniški družbi in vrnitev nazaj k naravi.

________

PA SEM RES SREČNA?
Avtor: Gregor Novak
Trajanje videa: 4 min 11 sek
Opis: Video pripoveduje zgodbo o punci z rdečimi ustnicami, ki išče srečo in se s tem razlogom podaja v različne zarote. Ki pa jo ali jo ne osrečijo?

________

ORION
Avtorica: Samanta Glorija Pahole
Trajanje videa: 4 min 11 sek
Opis: O času, človeku in ljubezni. Video posvečam moji babici za 70 let.

________

LIGHTS OFF
Avtor: Luka Orel
Trajanje videa: 3 min 49 sek
Opis: Kratka grozljika, v kateri se zlo skriva v temi.


ZAHVALA
Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Marjeta Pečarič in Miha Klep

PODPORA
Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo
Slovenski filmski center

Delavnica je del aktivnosti kulturne vzgoje v okviru projekta »SVODOBNOST – svoj potencial razvij skozi sodobno umetnost«, ki je subvencioniran s strani MJU v okviru JR razvoj in profesionalizacija NVO in prostovoljstva.