#ostanidoma Program “V pričakovanju prihodnosti” iz arhiva Postaja DIVA

Programi Videospotting iz arhiva Postaja DIVA


Pridružujemo se spletnim pobudam kulturnih programov, ki v teh dneh poskušajo olajšati našo vztrajnost ostajanja doma, tako da odpirajo svoje arhive in vabijo k odkrivanju novih svetov v domačem udobju. Tako vas vabimo k ogledu kuriranega video programa V pričakovanju prihodnosti iz arhiva Postaja DIVA.

Izbor sedmih del iz arhiva Postaja DIVA je leta 2017 pripravila Anita Budimir, nekdanja sodelavka SCCA-Ljubljana in arhiva Postaja DIVA.


Fotografija z zajemi del: Zemira Alajbegović/DJ Plasma, Vortex, 2000; Maja Smrekar, Repeating Coincidence, 2009;
Zoran Srdić Janežič, Trash Robots, 2010.

V pričakovanju prihodnosti

Kuratorka: Anita Budimir
Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2017
Trajanje: 41’
Premiera: 24. obletnica AKC Metelkova mesto, atelje Andreja Pezlja (8. 9. 2017)

Video dela ustvarjajo vizualno in zvočno »trans« izkušnjo abstraktnih podob. Z grafičnimi znaki, risano animacijo in računalniškim podobjem video dela prečijo različne čase in kulture. Dosežejo avdio-vizualno ekspresijo nezavednega, bežijo iz vsakdanjosti, pri čemer zvito spreminjajo konvencije v absurd. Kot so zapisali v manifestu iz leta 1919 švicarski radikalni umetniki: »Sredstva, ki služijo abstrakciji, so sintetična, anorganska in brezosebna, kar pomeni delovanje znotraj formalnega in senzualnega bistva. Abstraktno je primarna oblika umetnosti. Abstrakcije so bistvene človeške sposobnosti, speče v vsakem posamezniku. Abstraktna umetnost je razširitev občutka človeške svobode.«
 

Zemira Alajbegović / DJ Plasma, Vortex, 4′
TV Slovenija, 2000
» video
Maja Smrekar, Repeating Coincidence, 3′42″
Maja Smrekar, 2009
» video
Nataša Prosenc Stearns, Čas?, 2′
TV Slovenija, 1990
» video
Zoran Srdić Janežič, Trash Robots, 2′
Zavod za sodobne umetnosti in kulture Gulag, 2010
» video
Mirko Simić, Out of memory, 5′
Bris, VPK, V.S. Video / Forum & KUD Naprej Idrija, 1994
» video
Mirko Simić, Positive Connection II, 3′28″
Bris & V.S. Video / Forum, Ljubljana, 1990
» video
Jasna Hribernik, Lok telesa, 18′
Sfinga, TV Slovenija, 1996
» video

Anita Budimir je aktivna članica filmskega laboratorija Klubvizija v Zagrebu. Ukvarja se z analogno fotografijo, eksperimentalnim filmom, video umetnostjo in VJ-anjem. Pri svojem delu uporablja analogne najdene posnetke ter raziskuje analogne in digitalne glitch procese. Diplomirala je iz televizije, filma in novih medijev, od maja do decembra 2017 je bila sodelavka SCCA-Ljubljana in video arhiva Postaja DIVA.


Videospotting

Kurirani pregledni in tematski programi video umetnosti nastajajo od leta 1994, v obliki predavanj, javnih diskusij, razstav in projekcij pa jih predstavljamo na mednarodnih srečanjih, festivalih in samostojnih predstavitvah širom po svetu.

videospotting.org

___________

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv umetniškega videa, filma in novomedijske umetnosti, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja video in novomedijske umetnosti.

e-arhiv.org/diva