Peter Cerovšek in Ana Čigon nagrajena na 17. festivalu kratkega filma Tabor Film

Kratki film Fundamenti Petra Cerovška prejel glavno nagrado žirije
Občinstvo nagradilo animacijo Uporni duh Ane Čigon

17. festival kratkega filma Tabor Film
11.–14. julij 2019
Zabok, Hrvaška


Peter Cerovšek, sodelavec arhiva Postaja DIVA, je na 17. ediciji mednarodnega festivala kratkega filma Tabor Film Festival za kratki film Fundamenti prejel glavno nagrado žirije. Ana Čigon, ki je zastopana tudi v našem arhivu Postaja DIVA, pa je prejela nagrado občinstva za animacijo Uporni duh. Čestitamo!


Festival je na Hrvaškem in v regiji eden od pomembnejših dogodkov za kratki film. Letos je bilo v štirih festivalskih dneh prikazanih dvesto kratkih filmov. Med 26 filmi v mednarodni konkurenci je žirija v sestavi Silvain Cruziat, Ognjen Glavonić in Edward Lawrenson podelila Grand Prix slovenskemu režiserju Petru Cerovšku za film Fundamenti.

Peter Cerovšek, Fundamenti, prizor iz filma, 2018

V filmu se prepletata zgodba ljubezenskega para in gradnja luksuznega hotela, kot jo beleži kamera, postavljena v stanovanju mladega para. Žirija navaja duhovit, zapeljiv in enostaven pristop režiserja, ki je spremenil perspektivo, ko je kamero iz stanovanja usmeril navzven. S konstrukcijo zunanjega prostora je ustvaril intimen portret ljubezenskega razmerja, ki se dogaja v stanovanju in se razpleta do svojega konca.

Posebno nagrado je dobil črnogorski režiser Ivan Salatić za film Sinovi smo tvojeg stijenja o starcu, ki sumi, da so v bližini njegove hiše zakopane kosti davno ubitega italijanskega vojaka.

Nagrado občinstva je dobila slovenska avtorica Ana Čigon za animirani film Uporni duh, v katerem spremljamo mačko v boju z birokratskimi mlini, ko mu/ji je pridobitev uradnega dokumenta onemogočena zaradi njene/njegove spolne identitete.

Ana Čigon, Uporni duh, prizor iz animiranega filma, 2017

V domači, hrvaški konkurenci je tekmovalo 17 filmov. Žirijo so sestavljali lanskoletni zmagovalec Igor Bezinović, dobitnica posebnega priznanja Sunčica Ana Veldić in filmski teoretik Olaf Möler. Najboljši film je Udahnut život v režiji Ivane Bošnjak in Thomasa Johnsona. Animirani film o ženski, ki svoj talent za nagačevanje živali uporabi tako, da živali vrača v njihovo naravno okolje. Žirija je v filmu prepoznala redko vzpostavljeno ravnotežje med zgodbo in formo, ki gre do tiste mere, ko se čustva in ideje sinhronizirajo z gesto in ritmom. Hkrati je film »čudovita alegorija animacije kot ekspresije življenjske enrgije in moči«, je zaključil član žirije Olaf Möler. Posebna priznanja so dobili še trije hrvaški filmi: Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović in Tanje Vujasinović, Gradovi u kojima nisam bio Damira Čučića ter Jabuka, tri dvopeka, jogurt režiserke Anite Čeko.

Poleg projekcij številnih filmov na treh festivalskih prizoriščih je potekalo tudi ducat koncertov in glasbenih dogodkov.


VEČ