Petra Varl: Blizu svetlobi

Razstava
21. 6.–26. 8. 2018
Odprtje: četrtek, 21. 6. 2018, ob 19. uri
Galerija Božidar Jakac – nekdanja samostanska cerkev, Kostanjevica na Krki


Obveščamo vas o razstavnem projektu Petre Varl, ki ima svoje spletno mesto v okviru projekta Internet Portfolio SCCA-Ljubljana.

Petra Varl z najnovejšo postavitvijo v Galeriji Božidar Jakac drsi med novimi izraznimi polji, ki v umetničini prepoznavni poetiki združujejo racionalno, estetsko in čutno. Na eni strani elementi, ki naseljujejo prostor, dajejo občutek gotovosti, gledalca pozivajo k neposredni refleksiji, na drugi strani pa prav ti isti elementi delujejo kot nekakšni »ojačevalci«, s pomočjo katerih umetnica pripoveduje večstoletno zgodbo prostora.

Umetnico in njeno delo bo predstavil kustos razstave Tevž Logar.

V sodelovanju z: Ólafur Arnalds, glasba, Uroš Belantič, oblikovanje oblačil.

Vabilo (pdf)


Petra Varl se je rodila leta 1965 v Ljubljani. Študirala je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 1997 tudi magistrirala. Deluje kot vizualna umetnica, na področju risbe, grafike, slikarstva, ilustracije in prostorskih postavitev. Svoja dela je predstavila na samostojnih in skupinskih razstavah, na Bienalu Sao Paolo (1996, Sao Paolo), v Muzeju Mudzarnok (1996, Budimpešta), Muzeju moderne umetnosti (2009, Dunaj), v Narodni galeriji Zaceta (2010, Varšava) in drugih. Od leta 2000 je zaposlena na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, kjer kot redna profesorica poučuje risbo in grafiko. Živi in dela v Ljubljani in Mariboru.