Petra Varl: Morski motivi

Razstava

5.–26. 5. 2017
Hiša kulture v Pivki
Odprtje: petek, 5. 5. 2017, ob 19. uri


Obveščamo vas o razstavnem projektu Petre Varl, ki ima svoje spletno mesto v okviru projekta Internet Portfolio SCCA-Ljubljana.


Petra Varl je uveljavljena umetnica srednje generacije, ki deluje predvsem na področju risbe in prostorskih postavitev. Njen likovni izraz je eden najbolj prepoznavnih v slovenskem prostoru, saj že vrsto let ustvarja stilizirane risbe figur ali predmetov, reducirane na nekaj osnovnih potez in ploskev, v eni barvi in popolnem brezprostorju. Na tokratni razstavi z naslovom Morski motivi predstavlja svojo produkcijo šablonskih risb na lesu ali platnu in izrezov iz kovine, ki je nastala v letu 2015. Izhodišče za razstavo je lokacija galerije, saj se ta nahaja v mestu, ki ga umetnica prečka vsakokrat, ko gre na morje. Na razstavi tako predstavlja izbrane podobe stvari, ki jih navadno (ne pa tudi izključno) srečujemo na plaži, v kampu in na obmorskih terasah. Statičen svet predmetov in stvari pa oživljajo figuralni prizori v obliki čr(t)nih kovinskih izrezov, ki s svojo specifično formo, sencami in narativnimi namigi vnašajo vanj dinamiko in nastavke zgodbe.

Kuratorka razstave je Mojca Grmek.

Razstavo spremlja ustvarjalna delavnica za otroke Mini kamp, pod vodstvom akademska slikarke in pedagoginje Tanje Milharčič.

Več: hisakulturepivka.com


Petra Varl se je rodila leta 1965 v Ljubljani. Študirala je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 1997 tudi magistrirala. Deluje kot vizualna umetnica, na področju risbe, grafike, slikarstva, ilustracije in prostorskih postavitev. Svoja dela je predstavila na samostojnih in skupinskih razstavah, na Bienalu Sao Paolo (1996, Sao Paolo), v Muzeju Mudzarnok (1996, Budimpešta), Muzeju moderne umetnosti (2009, Dunaj), v Narodni galeriji Zaceta (2010, Varšava) in drugih. Od leta 2000 je zaposlena na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, kjer kot redna profesorica poučuje risbo in grafiko. Živi in dela v Ljubljani in Mariboru.