Pod pritiskom

Končna razstava 17. leta Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti, 2018/2020.


12. 11.–29. 12. 2020
Galerija Škuc

Razstavo si lahko ogledate vsak dan med 12. in 19. uro ter izjemoma v ponedeljek, 21. 12., med 10. in 17. uro in v ponedeljek, 28. 12., med 12. in 19. uro.

Umetnici: Maruša Meglič in Sara Rman
Kuratorke: Tia Čiček, Kristina Ferk, Katja Filovski, Lara Mejač, Anja Seničar in Rea Vogrinčič
Mentorica in mentor: Alenka Gregorič in Miran Mohar
Strokovna pomoč pri izvedbi razstave: Miha Kelemina, Lara Plavčak in Asta Vrečko


Razstava Pod pritiskom v ospredje postavlja odnos do materialnosti. Predstavlja dela Maruše Meglič in Sare Rman, ki eksperimentirata z materiali in preizkušata njihove zmožnosti. Pri obeh igra pomembno vlogo proces, v katerem raziskujeta krhkost, vzdržljivost, prilagodljivost in ireverzibilnost materiala. Avtorici se preko asociacij, ki jih sprožijo oblike, proces ustvarjanja in postavitev razstavljenih objektov, navezujeta na tesnobnost, s katero se soočamo ob prehodu v samostojno življenje. Naslov razstave Pod pritiskom se sočasno navezuje tako na dejanski fizični pritisk na uporabljen material kot tudi na osebne pritiske ob različnih odločitvah in življenjskih situacijah, kakršne doživlja mlajša generacija posameznic in posameznikov, ki stopajo na samostojno življenjsko pot.

VEČ O RAZSTAVI na spletni strani Sveta umetnosti


Predstavitev umetnic
Scenarij: kuratorke razstave, kamera in montaža: Toni Poljanec

 

Predstavitev razstave Pod pritiskom
Avtor oddaje in kamera: Aljoša Abrahamsberg, produkcija: Zavod RX-TX


Maruša Meglič (1989) je leta 2018 magistrirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Svoja dela je predstavila na več skupinskih in samostojnih razstavah tako v lokalnem kot tudi v mednarodnem prostoru: Success is looking for a good place to stay (DLUL, 2019), Trude Johansen & Maruša Meglič (MGLC, Ljubljana, 2018), Every Man Is A Lonely Island (Galerija Alkatraz, Ljubljana, 2018), Skin Deep (HOoST, Ljubljana, 2017), Warm Heart Faint of Heart (Chalton Gallery, London, 2016), Umetnik potrebuje le malo (KIOSK Kino Šiška, Ljubljana, 2015), Nekaj rožnatega (Bežigrajska galerija, Ljubljana, 2013). Je prejemnica Nagrade Essl Art Award CEE 2015. 

Sara Rman (1992) po diplomi iz fotografije pod mentorstvom prof. Petra Koštruna na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani nadaljuje študij na magistrskem programu. Leta 2017 je za svoje diplomsko delo Svobodni duh časa prejela nagrado za izjemne študijske dosežke 2016/2017. Njena dela so bila predstavljena na skupinskih razstavah v Sloveniji in v mednarodnem prostoru: Samo-dopolnjevanja (Galerija Alkatraz, Ljubljana, 2019), Eat this! (Galerija Račka, Celje, 2019), Haunted House of Horror (London, Velika Britanija), Retro (Fotofest Košice, Slovaška), After all (Krakov, Poljska). Leta 2017 se je v Košicah na Slovaškem samostojno predstavila z razstavo Swallow Your Pride.


FOTOGRAFIJE ZA MEDIJE


KOLOFON

Lektura spremnega besedila: Inge Pangos
Prevod spremnega besedila: Arven Šakti Kralj Szomi
Oblikovanje: Lea Jelenko
Video Predstavitev umetnic: Toni Poljanec
Fotografije: Simao Bessa, Klemen Ilovar

Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana / Svet umetnosti
Koprodukcija: Galerija Škuc
Končno razstavo 17. leta Sveta umetnosti podpirata Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije