Postaja DIVA del programa Fokus Slovenija na Mednarodnem filmskem festivalu BEAST

27. 9.–2. 10. 2023
Porto, Portugalska


Šesta edicija mednarodnega filmskega festivala BEAST, ki na Portugalskem predstavlja najboljše filme srednje in vzhodne Evrope, letošnjo rubriko Država v fokusu posveča razburljivi filmski sceni Slovenije. FOKUS SLOVENIJA prinaša vrsto programov, ki predstavljajo sodobno kinematografsko kulturo Slovenije. Sekcija se bo začela z otvoritveno projekcijo treh kratkih filmov, ki so jih režirale tri režiserke (Urška Djukić, Špela Čadež in Kukla), in bo predstavila pestro paleto programov, ki vključujejo retrospektivo Karpa Godine, program Postaje DIVA, dva programa Šola na obisku (Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani) ter dokumentarni film režiserja Borisa Petkovića v sekciji Kvir fokus.

Več na spletni strani festivala


Dvojni program Postaje DIVA

DIVA — FEAST & BODY

1. 10. 2023, 19.00
Cinema Passos Manuel, Porto

Kuratorka: Teresa Vieira
Sodelujejo: Zemira Alajbegović, Martina Bastarda, Vesna Bukovec, Ana Nuša Dragan, Neven Korda, Mateja Ocepek, Nataša Prosenc Stearns, Duba Sambolec, Dario Seraval, Nataša Skušek, Apolonija Šušteršič

Programska direktorica festivala Teresa Vieira je pripravila kuriran program v dveh delih. DIVA #1 FEAST (Diva #1 Pojedina) je izbor video del, ki se povezujejo z obredi hrane in (zaželene) tekočine (pretočnosti). Nekronološki program se kot celota skuša povezati s prehranjevalnim ciklom (blizu) življenja in smrti: zaužitje-prebava-absorpcija-asimilacija-zaužitje. Ta program, ki razširja povabilo k senzorični aktivaciji skozi raznolik nabor sedmih del, razmišlja o individualnih in skupnih gestah, povezanih s hrano, ter poskuša razrezati spolno pristranska, toga družbena pričakovanja ter inherentne družbene neenakosti. Hkrati pa se povezuje s kulinaričnimi užitki in užitki umetniškega izražanja.

Program DIVA #2 BODY (Diva #2 Telo) izpostavlja individualne in kolektivne plasti telesa. S širokim obsegom, ki raste od natančnejšega vpogleda v zapletenost kože do živahnih in strastnih krikov skupine, osvobojene patriarhata, teh sedem del ponuja vpogled na mikro in makro ravni tega, kar sestavlja jaz. Od mesa do duha, od konkretnega do metaforičnega, od otopelosti do ritma, od melanholije do evforije, naše roke so izbrale karte, ki ponujajo  ekspanzivno vizualno branje.

DIVA #1 FEAST

Ana Nuša Dragan, Komunikacija gastronomije
1971, 2’ 45”
» video
Nataša Skušek, khm_khm
2013, 6’ 34”

Zemira Alajbegović, P.O.R. Burn out #9
2003, 29”
» video
Apolonija Šušteršič, How To Make Orange Juice I
1998, 2’ 8”

Ana Nuša Dragan, H2O
1970, 2’
» video
Vesna Bukovec, Everything I eat turns to health, beauty and love
2010, 3’ 48”
» video
Martina Bastarda, Mateja Ocepek, Nataša Skušek, Pissing
2002, 4’ 28”

 

DIVA #2 BODY

Nataša Prosenc Stearns, Meja
1997, 4’ 32”
» video
Duba Sambolec, Roke
1969/1970, 8’ 47”
» video
Ana Nuša Dragan, Lyhnida
1989, 8’ 47”

Nataša Skušek, Lebdenje
2004, 4’ 31”
» video
Neven Korda, Zemira Alajbegović, Dario Seraval (Borghesia), Cindy
1989, 4’

Nataša Prosenc, Tango za ribe
1992, 47 21”

Neven Korda, Dario Seraval, Zemira Alajbegović (Borghesia), On
1985, 4’ 40”
» video

 


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Videospotting so kurirani pregledni in tematski programi video umetnosti v obliki predavanj, javnih diskusij, razstav in projekcij, ki nastajajo od leta 1994.


Produkcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA in festival BEAST IFF
Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo