Postaja DIVA na turneji: Dunaj

Predstavitev arhiva, projekcija video del in pogovor o arhiviranju sodobne umetnosti

Sreda, 7. 6. 2017, ob 19. uri
Blickle Kino / 21er Haus, Quartier Belvedere, Museum für zeitgenössische Kunst, Schweizergarten, Arsenalstraße 1, 1030 Dunaj


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv video in novomedijske umetnosti, ki ga SCCA– Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja video in novomedijske umetnosti.

V sodelovanju s partnerskim arhivom Ursula Blickle Video Archiv in s podporo Skice se bo arhiv prvič predstavil dunajskemu občinstvu. Predstavitev bo uvedla Barbara Borčić, vodja arhiva in kuratorka video programa, ki bo predstavila, kako je arhiv začel nastajati.

Sledila bo projekcija programa Postaja DIVA predstavlja 4, ki je kronološko zaokrožen program z izbranimi šestnajstimi video deli avtorjev različnih generacij.

Dogodek bomo zaključili s pogovorom o arhiviranju sodobne umetnosti, na katerem bodo sodelovale: Ana Čigon (umetnica), Barbara Borčić (kuratorka, vodja arhiva Postaja DIVA) in Gerda Lampalzer (umetnica, so-vodja Medienwerkstatt Wien). Pogovor bo povezovala Claudia Slanar, kuratorka video arhiva Ursula Blickle.


POSTAJA DIVA PREDSTAVLJA IV

Kuratorka: Barbara Borčić
Produkcija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, 2017
Trajanje: 62 minut

Kronološko zaokrožen program z izbranimi šestnajstimi video deli avtorjev različnih generacij izpostavlja premike v razumevanju in rabi videa kot izraznega sredstva in avtorske specifike na tehnološki, medijski in vsebinski ravni v razponu treh desetletij s poudarkom na delih iz novega tisočletja.

Razdeljen je v tri sklope:

Iz analognega v digitalno

 • Miha Vipotnik: Space 2, 1986, 1’53’’
 • Ana Čigon: One More Kick, 2009, 4’35’’
 • Sašo Sedlaček: Veliki izklop / The Big Switch Off, 2011, 1’48’’
 • Luka Dekleva: Singing Bridges, 2008, 4’14’’
 • Vesna Bukovec: Important News, 2003, 54’’
 • Nika Špan: How to Socialise the Blues?, 2007, 1’58’’

 

Od spomina k fikciji

 • Ema Kugler: Tajga / Taiga, 1996, 8’22’’
 • Damijan Kracina in Vladimir Leben: Galapagos, 2005, 5’39’’
 • Marko A. Kovačič: Naprej v preteklost / Forth into the Past, 1995, 9’30’’
 • Valerie Wolf Gang: Oddaljen spomin / Distant Memory, 2014, 2’43’’

 

Od vtisa do odklona

 • Nataša Prosenc Stearns: The Noise Factor, 2012, 3’15’’
 • Urška Djukić: Persistence 2, 2014, 1’22’’
 • Neven Korda: Jesensko tihožitje / An Autumnal Still Life, 2002, 4’05’’
 • Zvonka T Simčič: Broken h-h-h…egg, 2000, 1’
 • Jasna Hribernik: Tense Present: Šum fotonov / Tense Present: Photon Noise, 2015, 1’18’’
 • Andrej Lupinc: V 8. minutah okoli sveta / In Eight Minutes Around the World, 1990-2000, 9’35’’

 

Gradivo uporabljeno na sliki: Ana Čigon: One More Kick, 2009, Ema Kugler: Tajga, 1996, Miha Vipotnik: Space 2, 1986, Sašo Sedlaček: Veliki izklop / The Big Switch Off, 2011, Neven Korda: Jesensko tihožitje / An Autumnal Still Life, 2002 in Nataša Prosenc Stearns: The Noise Factor, 2012.


Postaja DIVAPostaja DIVA je kompendij projektov, ki se ukvarjajo z raziskovanjem, ohranjanjem in razširjanjem slovenske video in medijske umetnosti. Postajo DIVA razvija SCCA-Ljubljana od leta 2005 z namenom dokumentiranja, arhiviranja, raziskovanja in kuriranja programov, ki so na spletu prosto dostopni ter odprti za rabo. Danes Postaja DIVA vključuje arhiv in mediateko s preko 1000 video deli lokalnih in mednarodnih avtorjev, dokumentacijami dogodkov in deli evropskih medijskih arhivov. Nenehno dodajamo novo pridobljena dela ter s pogovori, predstavitvami in razstavami spodbujamo vsesplošno razumevanje umetniškega delovanja in video/medijskih praks. Pripravljamo tudi kurirane pregledne in tematske video programe, zbrane pod imenom Videospotting.
Več: DIVA na spletu, Videospotting


Ursula Blickle Video ArchivUrsula Blickle Video Archiv je osnoval Kunsthalle Wien in 2006 in se nahaja v 21er Haus, Belvedere raziskovalnem centru. Njihov cilj je dokumentiranje in arhiviranje avstrijske video umetnosti z velikim poudarkom na javni dostopnosti preko spletne platforme.
Ursula Blickle Video Arhiv na spletu


Barbara BorčićBarbara Borčić
Umetnostna zgodovinarka in anglistka; programska svetovalka SCCA–Ljubljana, vodja video programov in video arhiva Postaja DIVA. Na področju sodobne umetnosti deluje kot kustosinja, publicistka, urednica in avtorica knjig s statusom samostojne ustvarjalke na področju kulture. Predava, kurira in sodeluje na mednarodnih simpozijih ter objavlja tekste v katalogih, revijah in knjigah, npr. Video Art from Conceptualism to Postmodernism, v: Impossible Histories: Historical Avant-Gardes, Neo-Avant-Gardes, and Post-Avant-Gardes in Yugoslavia, 1918-1991 (Massachusetts: MIT Press, 2003), Kaj vse je televizija in kaj z njo lahko počne umetnik, katalog ob razstavi Zabavaj me (Mestna galerija, Ljubljana, 2013), The ŠKUC Gallery, Alternative Culture, and Neue Slowenische Kunst in the 1980s, v/in: NSK from Kapital to Capital. Neue Slowenische Kunst – an Event of the Final Decade of Yugoslavia, Moderna galerija Ljubljana/MIT Press, 2015. Je avtorica več knjig in publikacij, npr. Celostna umetnina Laibach. Fragmentarni pogled (Založba */cf., Zbirka Žepna, Ljubljana, 2013). Nazadnje kurirala (skupaj z Igorjem Španjolom) razstavo Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča. Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov – 2. del, 5. 4.–11. 6. 2017, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana.


Produkcija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Slovenski kulturno informacijski center v Avstriji – SKICA, Ursula Blickle Video Archiv
Kuratorka: Barbara Borčič
Priprava video del: Neža Grum, Toni Poljanec
Spletna podpora: Vesna Bukovec