Postaja DIVA med slovenskimi nominiranci za Europa Nostra Awards 2018

Podelitev nagrad v Berlinu
European Cultural Heritage Summit
18.–24. 6. 2018


DIVA v Galeriji Škuc, shema video signala, 2009 (foto: arhiv SCCA)

Z veseljem sporočamo, da je bila Postaja DIVA nominirana za Europa Nostra Awards 2018, evropsko nagrado za kulturno dediščino, ki v partnerstvu z Evropskim letom kulturne dediščine 2018 letos podeljujejo nagrade v več kategorijah. V kategoriji »Dedicated Service by Individuals or Organisations« nas je nominirala Slovenska kinoteka, ki v našem delu in programu vidi velik potencial. To je tudi edina kategorija, v kateri nominacijo predlaga tretja oseba, ne pa nosilec projekta.

Decembra 2017 smo imeli že razgovor na nacionalni ravni in smo se dobro odrezali. Iz Slovenije so bili nominirani štirje projekti, med katerimi je bila Postaja DIVA pomemben prispevek, saj kulturno dediščino povezuje s sodobno umetnostjo.

Sledila je ocena mednarodne žirije za kategorijo »Dedicated Service«, ki ji je predsedoval Álvaro Fernández-Villaverde y Silva, Marqués de Santa Cruz. Žirija je imela zahtevno delo, saj je bilo nominarnih veliko kakovostnih projektov.

Žal tokrat nismo med nagrajenci – vredno pa je poskusiti večkrat, kar je običajna praksa pri tako pomembni evropski nagradi. Kdo so letošnji nagrajenci, bo znano junija na srečanju European Cultural Heritage Summit v Berlinu (18.–24. junij 2018).


Postaja DIVA kot del kulturne dediščine

S Postajo DIVA smo med številnimi vrhunskimi predlogi izstopali v družbi klasičnih kulturnodediščinskih projektov in opozorili na povezovanje kulturne dediščine s sodobno umetnostjo. S tem tudi instituciji, kot je Europa Nostra, kažemo smernice za naprej in odpiranje kulturne dediščine tudi sodobnim umetniškim praksam, projektom, izobraževalnim programom, posameznikom in institucijam, ki gradijo most med preteklostjo in prihodnostjo.

Sporočilo naslavljamo tudi na nacionalno kulturno politiko in ministrstvo za kulturo, da vključi video umetnost med predmete kulturne dediščine, ter organizacijo, ki se s tem sistematično ukvarja, prepozna kot relevantnega partnerja in program Postaja DIVA ustrezno podpre.

S Postajo DIVA smo v slovenskem prostoru edini, ki se celostno ukvarjamo z video umetnostjo, jo dokumentiramo in arhiviramo, hkrati pa to dokaj zapostavljeno področje pri nas postavljamo na mesto, ki mu pripada v okviru sodobne umetnosti. Naš prispevek k ohranjanju in promociji video umetnosti je pomemben tudi zato, ker jo s projekti in dogodki predstavljamo, razstavljamo, interpretiramo in promoviramo tako pri nas kot po svetu.

Veseli smo, da je bil naš prispevek k ohranjanju in promociji kulturne dediščine na evropski ravni prepoznan, tudi če tokrat nismo med nagrajenci.

DIVA v Galeriji Škuc, AV nosilci, 2009 (foto: arhiv SCCA)