Postaja DIVA v 2021

Arhiv umetniškega videa, filma in novomedijske umetnosti Postaja DIVA v letošnjem letu pripravlja bogat program, nadaljuje že vzpostavljena sodelovanja in ustvarja nova.

Nadaljujemo delo v okviru konzorcija Veliki plan – ustvarjanje, premislek, izobraževanje in skrb za neodvisni (kratki) film in video, kjer sodelujemo z Luksuz produkcijo, Društvom KINO! in društvom KRAKEN. Eden od pionirskih projektov Velikega plana, ki ga znotraj konzorcija vodi SCCA-Ljubljana, je zasnova novega mednarodnega festivala eksperimentalnih AV praks, ki smo ga poimenovali V-F-X (video-film-experiment) Ljubljana

Prav tako nadaljujemo z evropskim projektom Not Yet Written Stories / Zgodbe, ki še niso napisane, ki bo v Projektni sobi SCCA predstavljen z razstavo treh umetnic: Ane Nuše Dragan, Zemire Alajbegović in Eme Kugler. Slednja bo tudi v fokusu letošnje retrospektive umetnika v Slovenski kinoteki, ki smo jo lansko leto začeli s predstavitvijo avtorskega opusa Mihe Vipotnika. 

Pripravljamo nove kurirane programe Videospotting z gostujočimi kuratorkami in kuratorji, ki bodo predstavljeni na dogodkih v KIBLI, DobriVagi in na spletu.

Tudi letos sodelujemo z Galerijo Photon; na Video večeru s Postajo DIVA bomo gostili priznani umetnici Mileno Kosec in Dubo Sambolec. Z Galerijo Škuc poleti organiziramo že drugi niz večerov VideoDvorišče, ki na galerijsko notranje dvorišče pripelje izbrana video in eksperimentalna filmska dela ter njihove avtorje in avtorice.

Oktobra pod okriljem 27. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk in v sodelovanju s KUD Mreža v Galeriji Alkatraz pripravljamo samostojno razstavo kolektiva celjskih umetnikov Andreje Džakušič, Simona Macuha, Ive Tratnik in Keiko Miyazaki. V Projektni sobi SCCA-Ljubljana načrtujemo razstavo, na kateri se bo predstavil umetniški dvojec IZLAND.

Tradicionalno bomo 27. oktobra obeležili svetovni dan AV dediščine, na katerem bomo gostili Kinoklub Zagreb in filme Tatjane Ivančić.

Postaja DIVA je aktivna tudi na področju kulturne vzgoje. Pripravljamo delavnico za osnovnošolce in učitelje. Jeseni bomo ponovno izvedli tudi delavnico glasbenega videospota za mlade v sodelovanju s festivalom Kinotrip, Društvom Kraken in Luksuz produkcijo, ki je lani doživela odličen odziv.


Program Postaje DIVA podpira Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.
Partnerji v letu 2021:
Luksuz produkcija, Društvo KINO!, Društvo KRAKEN, Fundacija Arton (Varšava), Ured za fotografiju (Zagreb) in Latvian Centre for Contemporary Art (Riga), Slovenska kinoteka, Galerija Photon, Galerija Škuc, Galerija Alkatraz, KIBLA, DobraVaga/Center urbane kulture Kino Šiška, KUD Mreža, Mesto žensk, Kinoklub Zagreb.