Praznovanje desete obletnice delovanja Kooperative in filmski večer

Forum – 10 let Kooperative
14.–16. 12. 2022, Zagreb


Zavod SCCA-Ljubljana je članica Regionalne platforme za kulturo Kooperativa s sedežem v Zagrebu. V okviru dvodnevnega programa foruma ob 10. obletnici Kooperative bo na filmskem večeru v sredo, 14. 12. predvajan krajši kuriran izbor filmov iz arhiva Postaja DIVA Pogled v svetlo prihodnost! Program filmov Sare Bezovšek, RÁTNEEK (Maja Prelog in Blaž Murn) ter Marka A. Kovačiča je pripravil vodja projektne skupine Postaja DIVA in član uprave Kooperative Peter Cerovšek.


Oblikovanje: Mane Radmanović

Od odpornosti do trajnosti: Graditev kulturnih ekosistemov z regionalnim sodelovanjem

Forum – 10 let Kooperative
14.–16. 12. 2022, Zagreb

Ko trdimo, da gledamo na kulturo kot na skupno dobrino – jo moramo obravnavati dvojno v kontekstu običajno razdeljene regije: kot skupno dobrino, ki pripada vsem, pa tudi kot skupni prostor, na katerem lahko gradimo.

Jugovzhodna regija evropske celine, ki jo zdaj uradno sestavljajo države članice EU in skupina WB6, ostaja krhek, čeprav odporen kulturni ekosistem. Razvija se v senci preteklih vojaških spopadov, političnih napetosti in gospodarske tranzicije, hkrati pa je prostor živahnih kulturnih in umetniških skupnosti. Ta regija je pionir v razvoju neodvisnih sodobnih kulturnih organizacij in praks, ki aktivno (pre)oblikujejo progresivne odgovore na pereče družbene izzive. Ena od ključnih sestavin dosedanjega uspeha je bila prav gotovo predanost stalnemu kulturnemu sodelovanju v regiji. To ni le okrepilo ekosistema z izmenjavo in dialogom, ampak je tudi pomagalo artikulirati izzive (in rešitve), značilne za ta kulturni in geografski prostor (zlasti v širšem evropskem kontekstu).

Hkrati sta okvir in mehanizem tega sodelovanja ostala omejena/ozka in prav iz tega izziva, pa tudi iz kontinuitete srečevanj in izmenjav se je pred desetletjem rodila Kooperativa. Vse od takrat predano pripravljamo temelje za stabilizacijo regionalnega kulturnega sodelovanja z mehanizmom, ki temelji na pristopu od spodaj navzgor in afirmaciji participativnega kulturnega upravljanja.

V tem slavnostnem letu ponovno združujemo umetnice_ke, kulturne delavke_ce ter oblikovalke_ce politik in odločitev na različnih področjih in mejah, da bi razmišljali o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti kulturnega sodelovanja v JVE (in širše).

Forum prinaša primere in dobre prakse obstoječih mehanizmov za regionalno sodelovanje po Evropi (in svetu) ter pristope od spodaj navzgor za stabilizacijo kulturnega sodelovanja. Odpira vprašanje vloge kulture v mednarodnem razvoju in poziva k skupnemu prizadevanju za razmislek o tem, kako bo trajnostno kulturno sodelovanje v JVE videti v prihodnosti.

PROGRAM FORUMA (pdf, v angleščini)

Registracija za sodelovanje na Forumu


Filmski večer z Dokufestom in SCCA-Ljubljana

14. 12. 2022, 18.00–20.00
Društvo hrvaških filmskih režiserjev, Boškovićeva ul. 23, Zagreb

PROGRAM SCCA-LJUBLJANA

Pogled v svetlo prihodnost!

Umetnici in umetnika: Sara Bezovšek, RÁTNEEK (Maja Prelog and Blaž Murn), Marko A. Kovačič
Kurator: Peter Cerovšek
Trajanje: 32’ 30”

Trije filmi o uničenju sveta in oblikah preživetja.

Sara Bezovšek je z delom www.s-n-d.si na lanskoletnem FeKK-u prepričala žirijo in prejela nagrado Grand Prix, predvsem pa šokirala gledalstvo z impresivnimi podobami grozljivih posledic uničevanja okolja in neskončnimi možnostmi našega izumrtja. Čeprav je ukrepanje nujno, se večina ljudi, soočenih s katastrofo na vidiku, raje kot z iskanjem rešitev in spremembo načina življenja, odloči za ponoven krog zanikanja in pobeg v lastni vsakodnevni mikrokozmos smisla, ki nam ga je vcepil kapitalistični sistem.

Maja Prelog in Blaž Murn (RÁTNEEK) sta s filmom 2 0 4 5 prav tako prejela Grand Prix na festivalu FeKK leta 2016. Žirija jima je podelila nagrado zaradi arhitekturne estetike, ki jo spremlja nenavadna zvočna pokrajina in popelje gledalce v brezčasen prostor.

Video Marka A. Kovačiča Naprej v preteklost se ukvarja z našim razumevanjem oddaljene prihodnosti skozi konkreten primer arheologije 23. stoletja. Nosilni element je naracija – monolog profesorja in arheologa iz 23. stoletja, ki nadobudnemu študentu razkazuje najdišče Katastropolis. Tam domujejo Plastosi, bitja, sestavljena iz organskih in mehanskih delov, ki so/bodo preživela atomsko katastrofo leta 2223. Avtor likovno domišljeno scenografijo kombinira z elementi performansa in dopolnjuje z digitalno animacijo.

Sara Bezovšek, www.s-n-d.si
2021, 14’
RÁTNEEK, 2 0 4 5
2016, 9’
Marko A. Kovačič, Naprej v preteklost
1995, 9’ 30”

 


Sara Bezovšek je vizualna umetnica, ki deluje na področjih novih medijev, eksperimentalnega filma in grafičnega oblikovanja. V svoji umetniški praksi raziskuje, shranjuje in kolažira vizualne reference, na katere naleti med brskanjem po spletu ter gledanjem filmov in televizijskih serij. S tehniko izreži/kopiraj in prilepi najdeno digitalno gradivo združuje v spletne strani, kolaže, mashup videe ipd. in tako z apropriacijo ustvarja nove narative.

Maja Prelog in Blaž Murn se izražata skozi film, arhitekturo in druge umetniške prakse. Sta prejemnika več nagrad, njuna dela so bila predvajana in razstavljana tako doma kakor v tujini. Skupaj s Tomažem Lešnjakom delujeta v umetniškem kolektivu RÁTNEEK. Maja Prelog je univerzitetna diplomirana režiserka, Blaž Murn je univerzitetni diplomirani inženir arhitekture.

Marko A. Kovačič je večmedijski in interdisciplinarni umetnik, ki je s svojimi deli pomembno zaznamoval slovenski kulturni prostor. Njegov štiridesetletni opus obsega avtorske filme in videodela, performanse, instalacije in ambiente. Specifike njegove prakse so povezovanje medijev, domišljena naracija, menjavanje vlog in osebnih identitet.

Peter Cerovšek se aktivno ukvarja s filmom v različnih vlogah, je direktor in selektor FeKK Festivala kratkega filma v Ljubljani; predsednik društva Kraken; vodja projektne skupine arhiva Postaja DIVA pri SCCA-Ljubljana; soustanovitelj scenaristične delavnice ”Kratka scena”; selektor programa kratkih filmov ”Evropa na kratko” na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu Liffe.


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv umetniškega videa, filma in novomedijske umetnosti, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja video in novomedijske umetnosti.

Produkcija programa Pogled v svetlo prihodnost!: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA