Predstavitev začetkov slovenske video umetnosti na konferenci v Bruslju

Konferenca in projekcija v okviru razstave THE 1970s: _
17. 12. 2022, Centre for Fine Arts Bozar, Bruselj, Belgija


Miha Vipotnik, Videogram 4, 1976/79

Ob razstavi THE 1970s: _ posvečeni belgijski avdiovizualni avantgardi sedemdesetih let 20. stoletja Center AV umetnosti Argos v sodelovanju s Centrom za likovno umetnost Bozar organizira mednarodno konferenco in projekcijo. Udeleženke konference bodo predstavile inventivnost in individualnost prve generacije evropskih umetnic_kov, ki so uporabljali video kot medij.

Na konferenci sodelujejo: Dagmar Dirkx (BE ) & Erien Withouck (BE), Laura Leuzzi (IT), Annet Dekker (NL), Marika Kuźmicz (PL), Charlotte Procter (UK), Fleur Chevalier (FR), Barbara Borčić (SI)

SCCA-Ljubaljana bo na konferenci zastopala Barbara Borčić s prispevkom Med televizijo in festivali. Predstavila bo arhiv Postaja DIVA in opisala situacijo glede dostopa do video opreme v sedemdesetih letih v jugoslovanskem kulturnem prostoru. Prikaz se bo osredotočil na dva modela delovanja in produkcije na področju videoumetnosti v sedemdesetih letih v Sloveniji: konceptualno in komunikacijsko rabo (Nuša in Srečo Dragan) ter analitično in eksperimentalno rabo video tehnologije (Miha Vipotnik). Po konferenci sledi projekcija izbranih avtorskih videov iz sedemdesetih let, med njimi insert iz Videograma 4 Mihe Vipotnika.

Več o dogodku in podroben program na spletni strani Argosa


Foto: Barbara Borčić, Gaby Wijers


Barbara Borčić je umetnostna zgodovinarka in anglistka; študirala medijske študije in antropologijo na ISH – Fakulteta za podiplomski humanistični študij v Ljubljani. Na področju sodobne umetnosti deluje kot samostojna kustosinja, publicistka, urednica in avtorica knjig. Prejemnica priznanja Izidorja Cankarja (2005) in nagrade kritiško pero (2018). Članica AICA (International Association of Art Critics, Pariz). Bila je umetniški vodja ljubljanske Galerije Škuc (1982–1985), sodelavka založbe Studia humanitatis (1986–1993), odgovorna urednica revije Likovne besede (1991–1992); od leta 1993 zaposlena na Zavodu za odprto družbo – Slovenija, med 1997–1999 kot direktorica Sorosovega centra za sodobne umetnosti − Ljubljana (SCCA−Ljubljana) in med 2000–2015 kot direktorica SCCA, Zavoda za sodobno umetnost – Ljubljana, med leti 2015–2021 je bila svetovalka zavoda, od leta 2021 pa je zunanja strokovna sodelavka Postaje DIVA. V okviru SCCA−Ljubljana je bila iniciator in vodja projektov: Videodokument, Videospotting, Internet Portfolio, Postaja DIVA, Video Obrat, Prakse arhiviranja in sourednica knjižne zbirke Žepna in publikacij PlatformaSCCA. Predava, kurira in sodeluje na mednarodnih simpozijih in razstavah ter objavlja tekste v katalogih, revijah in knjigah. Je avtorica več knjig in publikacij in kustosinja razstav in dogodkov.

Miha Vipotnik je slikar in režiser z večmedijsko in interdisciplinarno prakso, ki je s svojimi deli pomembno zaznamoval slovenski kulturni prostor. Je pionir eksperimentalne video umetnosti in medijske prakse pri nas in njen promotor po svetu. Njegov opus, ki ima že več kot štirideset let, obsega prek petdeset avtorskih filmov in videov, televizijskih oddaj, interdisciplinarnih projektov, instalacij in ambientov. Je eden tistih umetnikov, ki so gibljive slike prepoznali kot svoje temeljno izrazno sredstvo že zelo zgodaj in so v njem aktivni še danes, pa naj gre za filme ali enokanalna video dela, ki jih pogosto vključuje tudi v kompleksne večmedijske projekte.
Miha Vipotnik na Postaji DIVA


Program SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA podpirata Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo. Podpora udeležbe na konferenci: Veleposlaništvo Slovenije v Bruslju