RAJ X TOT in Antonio Giacomin: Potovanje v vesolje zavesti

V-F-X Ljubljana
VR točka
11.–14. 5. 2023
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana (muzejska predavalnica)
Četrtek, 11. 5. 2023, 19.30 (predstavitev multimedijske interaktivne VR instalacije)
Petek–nedelja, 12.–14. 5. 2023, 14.00–19.00 (individualni ogled z VR očali)
Prost vstop


RAJ X TOT in Antonio Giacomin: Potovanje v vesolje zavesti

Potovanje v vesolje zavesti je multimedijska interaktivna umetniška instalacija in izobraževalni dogodek, kjer obiskovalke_ci s pomočjo VR očal in z možganskimi senzorji, pritrjenimi na čelu, spremljajo predvajanje glasbenega tridimenzionalnega videa zgodbe o sfingi, ki kot varuhinja znanja raziskuje jedro svoje biti na poletu skozi prostranstvo sanj. Naglavni senzor hkrati odčitava signale možganskih valovnih frekvenc, ki se prevajajo v grafično podobo s točno določenimi parametri preko posebej prirejenega računalniškega vmesnika BCI – Brainwave Computer Interface. Vsako valovanje posebej oddaja signale, iz katerih razbiramo različna stanja meditacije, osredotočenosti, koncentracije, gibalnih premikov, psihofizičnih in čustvenih stanj. Ti možganski videozemljevidi se nato projicirajo na sinaptična jadra in so na ogled ostalim obiskovalkam_cem instalacije.

Več o projektu


Foto: Asiana Jurca Avci


Posnetki zemljevidov možganskih valovanj sodelujočih v VR instalaciji na festivalu V-F-X Ljubljana


RAJ PER TOT (RAJ X TOT) je avdiovizualni umetnik in arhitekt, rojen kot Rajko Pertot v Trstu, kjer je študiral violino. Nato se je izpopolnjeval v kompoziciji na elektronskih inštrumentih v Londonu in v solo petju v Ljubljani. Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, strokovni izpit pa je opravil na IUAV Fakulteti za arhitekturo v Benetkah. Je kreativni koordinator Zavoda za avdiovizualne in uprizoritvene umetnosti IND – Intimate Notions’ Dream v Ljubljani. Več kot 30 let poklicno in umetniško deluje na različnih področjih likovnih praks, arhitekture, scenografije in poučevanja. V zadnjih letih se je usmeril v umetniško izražanje skozi avdiovizualne instalacije, koncerte in performanse, ki ustvarjajo prostor podob in svetlobe z vibracijo telesa, misli, zvoka in glasu. (Foto: Jernej Čampelj)

Antonio Giacomin aka. fluido je kreativni tehnolog in oblikovalec videovsebin, ki se ukvarja z virtualnimi interaktivnimi mediji in s projekti razširjene resničnosti preko svojega podjetja fluido.it. Od leta 2016 je kurator VR sekcije na filmskem festivalu v Trstu, sodeluje pa tudi s tržaško Caso del Cinema pri organizaciji delavnic in okroglih miz na temo razširjenje resničnosti. Leta 2018 je bil gostujoči kurator VR sekcije na festivalu FeKK v Ljubljani, s projektom »In the Cave« pa se je predstavil na 75. beneškem filmskem festivalu v VR sekciji. Je tudi ustvarjalec podkastov in blogov, kjer predstavlja svoje izkušnje pri delu s tehnologijo XR v industriji. (Foto: Lara Perentin)


Projekt je bil izbran na natečaju Centra za kreativnost Ministrstva za kulturo Republike Slovenije s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj, v produkciji Rosa Production in v sodelovanju s Centrom vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga.

VR točka je program SCCA-Ljubljana za promocijo in distribucijo VR in AR ustvarjalnosti. Je del projekta Odprta Videosfera, ki ga podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.

Razstava je del Mednarodnega festivala eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana, ki letos poteka med 11. in 14. majem v Slovenski kinoteki.

Produkcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA
Koprodukcija: Slovenska kinoteka
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo