Razstava 3 + 3 = 6 v Projektni sobi SCCA

3 + 3 = 6
Tri umetnice, tri umetniške prakse, šest desetletij
– drugi del

Umetnice: Ana Nuša Dragan, Zemira Alajbegović, Ema Kugler
Kuratorja: Barbara Borčić, Peter Cerovšek
Produkcija: SCCA-Ljubljana 2021

Drugi del razstave (objekti, fotografije, dokumenti in arhivsko gradivo): Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana / 21. 9. – 8. 10. 2021
Prvi del razstave (gibljive slike): Stekleni atrij Mestne hiše, Mestni trg 1, Ljubljana / november-december 2020

Razstava je odprta od torka do petka med 11.00 in 15.00. Na ogled do 8. oktobra.

Javno vodstvo s kuratorko in kuratorjem: sreda, 6. 10., ob 17.00


 

Vljudno vabljene_i na odprtje drugega dela razstave 3 + 3 = 6 Tri umetnice, tri umetniške prakse, šest desetletij v torek, 21. 9. 2021, ob 19. uri v Projektno sobo SCCA na Metelkovi 6. Za obisk razstave je potrebno izpolnjevati enega od pogojev PCT.


Razstava predstavlja filme, video dela, objekte in dokumente treh umetnic, ki so delovale ali delujejo na področju akcije/performansa, filmske in video umetnosti. Na ogled bodo kostumi, plakati, letaki, katalogi, fotografije, teksti, kritike in druge parafernalije iz zasebnih arhivov, arhiva SCCA in arhiva MGLC.

Začetki delovanja umetnic segajo v različna obdobja 20. stoletja: v šestdeseta leta (Dragan), osemdeseta leta (Alajbegović) in devetdeseta leta (Kugler), s tem pa so povezane tudi specifike njihove prakse ter kontekst, ki je določal njihovo delo in delovanje. Na začetku so bile aktivne v okviru širšega gibanja, od  konceptualne nove umetniške prakse in skupine OHO (Dragan) in subkulturne scene in skupine FV (Alajbegović) do alternativne kulture in postmodernistične umetnosti (Kugler). Njihovo življenjsko in umetniško prakso so bistveno določali kolektivnost, sodelovanje in solidarnost. Po obdobju različnih sodelovanj – od skupin do dvojic – je celostno avtorstvo zvečine postalo izrazita poteza njihovih del. Film/video je bil zanje osrednje izrazno sredstvo, podlaga zanj pa pogosto živa akcija, od hepeninga in dogodka do performansa. Zanje značilna narativnost se giblje od dokumentarnosti in performativnosti do poetičnosti.

Raziskovanje, dokumentiranje in arhiviranje umetniških opusov je ena ključnih programskih usmeritev Zavoda SCCA-Ljubljana, še zlasti tistih, ki doslej niso bili deležni celostne obravnave. S projektom želimo omogočiti dostop do informacij, dokumentov in umetniških del, sprva v fizični obliki na razstavi potem pa tudi v skupnem spletnem evropskem repozitoriju www.forgottenheritage.eu. Umetniška dela in dogodki namreč vse prepogosto izginjajo v pozabo in briše se zgodovinski – oseben in kolektiven – spomin. Arhiviranje temelji na modelu dokumentacijskega, arhivarskega in raziskovalnega projekta Videodokument: Video umetnost v slovenskem prostoru 1969–1989 (1999-2000), na e-arhivu in mednarodnih seminarjih in delavnicah Prakse arhiviranja (2005-2021) in na projektu Postaja DIVA, ki omogoča dostop do informacij in medijskih/video del iz slovenskega prostora v Projektni sobi SCCA in preko spletnega mesta www.e-arhiv.org/diva.


FOTOGALERIJA

Odprtje razstave, foto: arhiv SCCA-Ljubljana

Postavitev razstave, foto: Janez Zalaznik


ŽIVLJENJEPISI UMETNIC

Ana Nuša Dragan (1943 – 2011) je diplomirala iz sociologije in psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Za področje televizije in video medija se je izpopolnjevala v Londonu na British Film Institute (1972) in kot štipendistka francoske vlade v Parizu (1984). Je avtorica kratkih filmov, akcij in umetniškega videa. Bila je del konceptualističnega gibanja, veznega na skupino OHO. Med letoma 1967 in 1988 je ustvarjala v tandemu s Srečom Draganom, s katerim sta ustvarila video dela, ki so pripadala procesualnosti akcije in interakciji z občinstvom. Kot samostojna umetnica je bila dejavna na področju umetniškega videa in televizijskih dokumentarcev ter na področju medijske vzgoje, bila je tudi svetovalka za video tehnologijo na Centru za izobraževalno tehnologijo Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

Zemira Alajbegović (1958) je diplomirala iz sociologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Od leta 1982 do leta 1988 je bila vodilna članica večmedijske in gledališke skupine FV 112/15 in Diska FV v okviru ljubljanske subkulturne scene, kjer je video igral pomembno vlogo kot orodje za dokumentiranje, raziskovanje in kot umetniški izraz. Soustanovila je video produkcijo FV Video in FV Založbo, prvo neodvisno založbo v Jugoslaviji. Med letoma 1983 in 1989 je bila članica večmedijske skupine Borghesia, v devetdesetih pa skupaj z Nevenom Kordo avtorica številnih video filmov, glasbenih spotov in plesnih videov (tudi pod imenom ZANK). Od leta 2011 dela kot novinarka in urednica v kulturni redakciji RTV Slovenija ter režira dokumentarne filme in televizijske oddaje o umetnosti in kulturi.

Ema Kugler (1955) je diplomirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1981 in 1985 je bila vodja ekonomsko propagandne službe Radia Študent in je delovala v okviru modnega oblikovanja in ljubljanske alternativne scene. V devetdesetih letih je nastopila kot samostojna umetnica in doslej ustvarila vrsto performansov, filmov, instalacij in avtorskih videov, ki so plod kompleksne pripovedi, izdelanih scenarijev, kostumov in scenografij, številnih sodelavcev in visoke tehnologije.


www.forgottenheritage.eu

Razstava je del evropskega projekta z naslovom Zgodbe, ki še niso napisane (2020–2022), ki bo na podlagi raziskave, delavnic in razstave vzpostavil arhive umetnic, dostopne v skupnem evropskem spletnem repozitoriju.

Najpomembnejše dejavnosti projekta bodo povezane s terensko raziskavo avdiovizualnega gradiva, dokumentov in umetniških del ter delavnice, pogovori, predstavitve in razstava. Z njimi bomo poskušali razmejiti posebnosti umetniških del in zgodb umetnic ter sestaviti in povezati določene (prekinjene/zatirane/neupoštevane) zgodovine v sodelovanju z različnimi ključnimi strokovnjaki in strokovnjakinjami (pisci, umetniki, arhivisti, kritiki, kuratorji). Rezultat raziskave pa bo urejena dokumentacija in arhiv v skupnem repozitoriju, mednarodna konferenca in skupna publikacija.

Pri projektu sodelujejo: Barbara Borčić in Peter Cerovšek (vodji projekta); Zemira Alajbegović, Ema Kugler, Barbara Borčić, Ida Hiršenfelder, Rok Kajzer Nagode, Blaž Lukan, Borko Radešček in Jake Yuzna (predstavitve in delavnice).


Organizacija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA
            

Partnerji: Fundacija Arton (Varšava), Ured za fotografiju (Zagreb), Latvian Centre for Contemporary Art (Riga)
         

Podpora: EU program Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za javno upravo, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo